Slovenija
108 ogledov

Osem let po ropu banke SKB začetek sojenja

Sojenje SKB
1/7
Saša Despot
Obtožena Sašo Nose in Dejan Vidmar sta priprta od aretacije marca lani, grozi pa jima od pet do deset let zapora.

Deset mesecev po prvem predobravnavnem naroku se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes začelo sojenje domnevnima roparjema banke SKB Sašu Nosetu in Dejanu Vidmarju. Na predobravnavne naroke nista prišla, sporočila sta le, da se o krivdi ne bosta izrekla.

Danes odločajo o predlogu  tožilke, naj sodišče prebere zapisnik Nacionalnega preiskovalnega urada, kjer so zbrali pisma, ki naj bi jih pisal Vidmar določenim posameznikom, da bi na sodišču pričali njemu v bran in mu zagotovili alibi.

Vidmar: Noseta ne poznam

Vidmar se zagovarja, da je vse življenje pošteno delal. Nikoli ni ropal, ker je to zanj primitivno dejanje in niti na misel mu ne bi prišlo,da bi kadarkoli ropal. Pravi, da Noseta ne pozna.

Nose: Ne vem, zakaj sem tukaj

Nose pa je danes povedal, da je nedoložen in da sploh ne ve, zakaj je na sodišču. Pravi, da je žrtev, saj so ga roparji tedaj hudo poškodovali. Bil je zvezan, med drugim tudi z lepilnim trakom, zato je imel med drugim tudi hudo poškodvano oko.

Zamenjali sodnika

Obramba je po prvem predobravnavnem naroku uspešno izločila del dokazov – zapisnike o njunem zaslišanju na policiji ob aretaciji –, zato je bil spis dodeljen drugemu sodniku. Pred začetkom sojenja sta zagovornika Dejan Marković in Gorazd Fišer predlagala zaslišanje vseh oškodovancev, ki so jim roparji vlomili v sefe. Poleg tega sodišču predlagata, naj kot priče povabi vse varnostnike družbe PCA, ki so sodelovali pri varovanju sefov banke SKB, in vse, ki so sodelovali pri preiskavi ropa.

Ropal ali bil na operaciji?

Marković predlaga tudi novo analizo bioloških sledi in prstnih odtisov, obenem pa je v spis predložil odpustnico iz beograjske bolnišnice, ki dokazuje, da je bil Vidmar v času ropa na operaciji v Beogradu.

Spomnimo ...

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike ter začeli odpirati sefe. Vlomili so v 428 sefov, v dodatnih 29 so poskusili vlomiti. Po oceni policije so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

Vidmar naj bi neposredno sodeloval pri ropu, Nose pa naj bi v banki delal kot varnostnik. Prav on naj bi bil eden od dvojice varnostnikov, ki so jih roparji zavezali in pustili ležati na tleh, da bi lahko nemoteno vlamljali v sefe.

Pozneje je Nose zaradi duševnih bolečin tožil podjetje PCA, ki je varovalo omenjeno banko, in tožbo tudi dobil. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je Nosetu prisodilo 9.300 evrov odškodnine z zamudnimi obrestnimi.

Komentarjev 3
  • ac-dc 16:31 08.november 2013.

    Janša ne ve zakaj je obsojen,Kresalova ne ve zakaj je bila zaslišana,Popovič ne ve zakaj so ga na radar ujel,Jankovič ne vem kaj je poniknil denar davkoplačevalcev za Stožice,Lovšin ne ve zakaj je v priporu.........Nose pa ...prikaži več ne ve zakaj je na sodišču...Jaz pa ne vem, kaj naj si še mislim.

  • Avatar čavez
    čavez 14:04 08.november 2013.

    Jaz še v denarnici nimam kaj še le v sefu, me prav zanima koliko je bilo poštenega denarja.

  • allstarr111 08:16 08.november 2013.

    Za ta denar, samo povejte kje treba podpisat.