Slovenija
19 ogledov

Osem mrtvih rac v ribniku pri Hočah

Race cesta Profimedias
Po tem, ko so včeraj potrdili virus pričje gripe pri treh labodih, ki so poginili na Pragerskem, zdaj preverjajo vzrok smrti osmih rac iz ribnika v Hočah.

Pri ribniku Pivola v občini Hoče-Slivnica so zjutraj našli osem poginulih rac, poroča Mariborinfo.com. Veterinarsko-higienska služba ugotavlja, ali so race umrle zaradi ptičje gripe,  rezultate pa pričakujejo v treh dneh. Na ribniku je zdaj še približno petnajst rac.

Na območju Pragerskega so v minulih dneh našli tri poginule labode. Vzorce tkiv so poslali na veterinarski inštitut, ki je potrdil prisotnost virusa AI H5N8. Gre za virus, ki je med pticami zelo nalezljiv, za ljudi pa predstavlja nizko tveganje.

Ptice v zaprte prostore

Glede na to, da je bila Slovenija ena izmed redkih držav znotraj Evropske unije, ki virusa še ni zaznala, so njegov pojav pristojni pričakovali. "Gre za virus, ki je zelo nalezljiv," je včeraj opozoril Janez Posedi z uprave za varno hrano, ki je javnost pozval, naj dosledno upošteva predvidene ukrepe, saj je le od rejcev in ostalih posameznikov odvisno, kako se bo virus širil.

Na območnih uradih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta mora biti perutnina in ptice v ujetništvu v zaprtih prostorih oziroma zavarovati na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Državno središče za nadzor bolezni rejce poziva tudi, naj bodo pozorni na zdravje perutnine in ptic. V objektih, kjer se izvaja reja perutnine, naj se zadržujejo samo ljudje, ki so zadolženi za krmljenje živali. 

Krmljenje prostoživečih vodnih ptic ni dovoljeno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.