Slovenija
69 ogledov

Oškodoval Muro za 4 mio evrov?

Skupna izklicna cena vseh Murinih nepremičnin na javnih dražbah je bila skoraj 3 Žurnal24 main
Zaradi suma zlorabe položaja in pravic je bila proti nekdanjemu prokuristu Mure Podlesniku vložena kazenska ovadba. Ovadil naj bi ga Franci Matoz.

Zdenko Podlesnik naj bi Muro oškodoval za 4,1 milijona evrov.

Junij 2009: nadzorni svet Mure naj bi na podlagi Podlesnikovega predloga sprejel sklep, da lahko Mura dokapitalizira nemško hčerinsko podjetje Trendline v višini 4,1 milijona evrov. Dokapitalizacija naj bi se izvedla s pretvorbo Murinih terjatev v lastniški delež.

Konec junija: Podlesnik le nekaj dni po omenjenem sestanku nadzornega sveta z direktorjem Trendlina Leonom Pekošakom sklene pogodbo o odpovedi terjatev in tako imenovani dogovor o izboljšanju.

Po tem dogovoru bi veljavnost odpovedi do terjatve Mure prenehala veljati, takoj ko bo Trendline sposoben vrniti posojilo. Trendline je sicer sredi lanskega poletja končal v stečajnem postopku.

Kot piše Dnevnik, so se nadzorniki in Podlesnik na junijski seji med drugim seznanili tudi s tem, da je Trendline insolventen, kapitalsko neustrezen in pred stečajem. Izvedeli so, da bi propad Trendlina povzročil nezaupanje nemških kupcev v Muro, zato so potrdili predlog o dokapitalizaciji. Kaj je vodilo Podlesnika, da se je v imenu Mure odločil za odpis terjatev Trendlinu, ni znano.

Nekdanji predsednik nadzornega sveta Mure Henrik Peternelj je pojasnil, da Mura ni dokapitalizirala Trendlina, ker naj bi Podlesnik pozneje izvedel, da ima Trendline višjo izgubo, kot je bilo sprva znano.

A kot pravijo neimenovani viri za Dnevnik, naj bi bil Podlesnik z dejansko izgubo Trendlina seznanjen že na seji nadzornega sveta. Nadzornikom je pojasnil, da jim niso bili posredovani rezultati izredne revizije, ker vključujejo informacije, ki bodo v kasnejši fazi podlaga za vlaganje kazenskih ovadb proti odgovornim v Trendlinu.

Peternelj pa je na vprašanje, ali so bili nadzorniki Mure seznanjeni s tem, da je Trendlinu odpisala terjatev, odgovoril: "Ne spominjam se. Ne vem, kako je Podlesnik peljal stvari naprej."

Kazensko ovadbo naj bi vložil odvetnik Franci Matoz, pri katerem smo želeli preveriti več o tej zadevi, a je bil nedosegljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.