Slovenija
54 ogledov

"Oškodovani tisti, ki delajo že 40 let"

Drago Lombar, predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije (Foto: Gregor Žurnal24 main
Konfederacija novih sindikatov Slovenije poudarja, da bodo sindikati proti pokojninski reformi za vsako ceno. Upokojence pozivajo, naj se vprašajo, "kakšno pravico imajo odločati o usodi nekoga, ki še dela".

Skrbi jih, kaj bo, če ustavno sodišče prepreči referendum, saj "niso daleč Grčija, Francija in Anglija, v katerih so bile hude demonstracije", poudarja predsednik sindikata Drago Lombar. "Če ustavno sodišče referenduma o pokojninski reformi ne bo dovolilo, sindikati praktično nimamo nobene možnosti več, razen ene, o kateri pa bi začeli govoriti šele tedaj."

Poslance pred glasovanjem o pokojninski reformi poziva, naj glasujejo po svoji vesti, saj so "izbranci ljudstva in ne določenih elit", prav tako "ni tako daleč do volitev". Lombar meni, da bodo s pokojninsko reformo oškodovali tiste, ki  delajo že 40 let.

Če pride do referenduma, Lombar poudarja, da bodo o usodi delavcev lahko odločali upokojenci, ki dobivajo pokojnino od aktivnih delavcev. Ti upokojenci naj se vprašajo, "koliko časa so že upokojeni, pod kakšnimi pogoji so se upokojili in kakšno pravico potemtakem imajo, da odločajo o usodi nekoga, ki še dela, ter mu zmanjšajo uživanje pokojnine za najmanj pet let". Posebej naj se to po Lombarjevih besedah vprašajo tisti, ki so se upokojili takoj po letu 1990, stari okoli 50 let.

Vztrajali bodo pri 40 oziroma 38 letih pokojniske dobe
Sindikati so se namreč pred enim letom na protestnem shodu zavezali, da bodo vztrajali na skupnem stališču, in sicer, da je 40 oziroma 38 let pokojninske dobe edini pošten pogoj za upokojitev.

Sindikalne centrale se sicer po Lombarjevih besedah zavedajo, da so določene spremembe pokojninskega sistema potrebne, vendar vztrajajo, naj se najprej uredijo druge zadeve. Med drugim vplačevanje prispevkov v pokojninsko blagajno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.