Slovenija
38 ogledov

"Oskrba bo boljša"

"Bistvo in cilj je zagotavljanje visoke kakovosti zdravstvene oskrbe bolnikom, k Žurnal24 main
Enotna urgenca. Od včeraj enotna obalna urgentna služba. Tri ekipe zdravnikov. Od decembra tudi pediater.

"Glede na to, da bodo ekipe svoje delo opravljale kot do zdaj, z vidika kakovosti oskrbe ne pričakujemo težav," ob včerajšnjem dnevu, ko je po 30 letih prizadevanja končno začela delovati Centralna urgentna služba Obala, pravi Jani Dernič, direktor Splošne bolnišnice Izola (SBI).

Tri ekipe dovolj
V javnosti so se pojavili prvi pomisleki, da ob zasedenosti ekip v enotni urgenci bolniki ne bi mogli do potrebne nujne medicinske pomoči. Ljubica Kolander Bizjak, strokovna direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Koper, pojasnjuje, da bodo med tednom od 19. do 7. ure ter ob dela prostih dnevih in praznikih 24 ur navzoče tri ekipe zdravnikov in zdravstvenih tehnikov, kar po njihovih izračunih ob dosedanjem številu obiskov zadostuje.

70 odstotkov obiskov nujne medicinske pomoči je nepotrebnih in bi bolniki lahko prišli naslednji dan.

Do zdaj je po njenih besedah v piranskem in izolskem ZD delovala po ena ekipa, in kadar je ta šla na teren, so vrata ZD za nujne bolnike ostala zaprta. Z novo urgenco naj tega ne bi bilo več. "Tudi če bi šle na teren vse tri ekipe, je v SBI ponoči še vedno na voljo sedem, ob dela prostih dnevih pa osem specialistov, ki lahko ponudijo nujno medicinsko pomoč," dodaja Dernič.

Nov vhod v SBI
Prvega decembra se bo ekipam ob dela prostih dnevih pridružil pediater, ki ga do zdaj na Obali ni bilo. V SBI so poskrbeli za preusmeritve urgentnih klicev iz ZD in preuredili prostore v hodniku B, kjer je nastanjena urgentna služba. Do konca februarja načrtujejo nov glavni vhod v SBI; vhod bo za večino obiskovalcev na strani, obrnjeni proti Izoli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.