Slovenija
118 ogledov

Oskrbniki koč si manejo roke

Valvasorjev dom
1/3
Iztok Golob
Letošnji obisk planinskih domov in koč je dober, sodeč po besedah oskrbnikov doma na Kredarici, Valvasorjevega doma in Češke koče. Opažajo tudi povečanje števila tujih obiskovalcev.

V Valvasorjevem domu nad Žirovnico beležijo letos za vsaj deset do petnajst odstotkov večji obisk kot lani. "To sklepam tako po številu nočitev kot po prihodkih," pravi oskrbnik Elvis Demšar, razloge pa pripisuje več dejavnikom. Obratovanju, od avgusta lani imajo odprto vse dni v letu, ponudbi, tematskim večerom, pa tudi ugodnemu vremenu.

Z obiskom so to poletje zadovoljni tudi na Kredarici. Nekoliko je rezultate pokvaril slab julij, vendar pa ob lepem vremenu med tednom beležijo tudi po sto nočitev dnevno, konec tedna pa vsaj tristo. Še več, nočitve med vikendi so tačas rezervirane tja do srede septembra, svari oskrbnik Dušan Vidmar, pohodnikom pa svetuje, naj rajši pridejo med tednom. Sicer pa se je po njegovih grobih ocenah občutno povečalo število tujih gostov. "Avgusta je bilo ponavadi veliko Slovencev, letos pa je vsaj 20 odstotkov gostov tujcev," pravi. Lani je denimo znašal okrog 10 odstotkov, pravi.

Več tujcev kot prejšnja leta opažajo tudi v Češki koči pod Grintavcem. "Kmetija Makek nam pridno pošilja Nizozemce. Imeli smo Belgijce, več je Avstrijcev, tudi Hrvati so kar pridni," našteva oskrbnik Tone Karničar. Tudi on opaža rahel porast gostov, razloge pa pripisuje zgodnjim ugodnim pogojem za obisk bližnjih vrhov. "Letos ni bilo veliko snega, zato so naskoki gora lažji. Že aprila se je dalo lepo priti na Kočno," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.