Slovenija
44 ogledov

Osmerica neuspešnih

Prevent Pur je v manj kot treh letih po tem, ko je od Japtija dobil pol milijona Žurnal24 main
Subvencije tujcem. Za 18 milijonov evrov doslej nastalo le 746 delovnih mest.
Opomin šefu Japtija z ministrstva

Ukrep. Potem ko smo v Žurnalu24 opozorili, da Japti do izplačil subvencij ne želi razkriti, komu je letos dodelil denar za spodbujanje tujih neposrednih naložb, je zdaj svet Japtija direktorju priporočil, naj “redno objavi seznam podjetij, ki so bila izbrana na javnem razpisu”.

Sprenevedanje. Na prvo odpiranje vlog za subvencije za TNI je letos prispelo šest, na drugo pa 9 vlog. Kljub temu je v razpisni dokumentaciji navedeno, da odpiranje ni javno zaradi velikega števila vlog.

Japti. V zadnjih štirih letih je država, da bi tuja podjetja v Sloveniji odpirala nova delovna mesta, razdelila 18 milijonov evrov. V to niso vključene subvencije Revozu. Z nepovratnimi sredstvi je bilo podprtih 39 projektov.

V njih naj bi zraslo 2.413 delovnih mest. Analiza učinkov subvencij tujcem, ki so nam jo posredovali iz agencije za podjetnišvo in tuje investicije (Japti), pa kaže, da je doslej nastalo 746 novih delovnih mest oziroma manj kot tretjina.

A v Japtiju pojasnjujejo, da imajo podjetja, ki dobijo denar, najprej tri leta časa, da zaključijo naložbo, in nato še tri leta, da odprejo ta, državi obljubljena delovna mesta. Nato pa jih morajo obdržati od tri do pet let.

Padli projekti
Je pa od 39 subvencij vsaj za dve jasno, da ne bosta obrodili sadov, saj sta prejemnika že končala v stečaju (Hansa - Flex hidravlika in Prevent Pur). Velike težave ima tudi Palfinger. Od države je za odprtje 120 novih delovnih mest v letu 2008 dobil 630 tisoč evrov. Po podatkih Japtija jih je sicer doslej ustvaril osem. A iz finančnih podatkov podjetja je razvidno, da se je število zaposlenih do konca lanskega leta znižalo za 150. Družba je vložila tudi prošnjo za podaljšanje pogodbe. Subvencija podjetju Acer furnirnica je končala na sodišču, V dveh primerih je Japti unovčil garanciji, v treh primerih pa so podjetja subvencijo vrnila ali jo še vračajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.