Slovenija
21 ogledov

Osnova je avtonomija novinarjev

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Osnovno izhodišče pri pripravi novega zakona o medijih je po besedah kulturne ministrice Majde Širca avtonomija novinarjev.

Ministrstvo za kulturo v javno razpravo pošilja predlog osnutka novega zakona o medijih. Glede na poletni čas bo javna razprava potekala do 20. septembra, je na predstavitvi besedila pojasnila ministrica Majda Širca.

Širša razprava pri novinarjih

Osnutek zakona o medijih je samo osnova za širšo razpravo, priložnost za samorefleksijo novinarjev in še ne vsebuje zahtev, ki so jih postavili novinarski aktivi, je danes v njihovem imenu pojasnil novinar Večera Vasja Jager. Napovedal je širšo razpravo znotraj novinarskih aktivov in poziv ministrstvu za kulturo, da dopolni osnutek zakona.
Zakon tako med drugim uvaja absolutno prepoved lastniških povezav med oglaševalci in lastniki medijev, predkupno pravico za novinarje, pa tudi preverjanje koncentracije medijev. O tem bo presojal urad za varstvo konkurence.


Osnutek zakona za lastnike medijev uvaja zahtevo po pridobitvi mnenja uredništva pri imenovanju in razrešitvi odgovornega urednika ter pri spremembah, dopolnitvah ali sprejemu nove vsebinske zasnove medija.

Mnenje uredništva bo zavezujoče, kolikšna podpora bo potrebna – 65- ali 75-odstotna, pa naj bi pokazala javna razprava.

Uvajajo tudi sankcije za medije, ki bi kršili prepoved sovražnega govora, in poskušajo zagotoviti boljše varstvo otrok pred zlorabami v komercialne namene.

Temeljito so "prevetrili" pravico do popravka; nova definicija popravka bo po besedah ministrice "onemogočila zlorabe te pravice". Tako bo po novem šlo le še za popravljanje neresničnih ali napačnih navedb v objavljeni vsebini, s katero je kršena pravice neke osebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.