Slovenija
1502 ogledov

"Osnovna šola prostor, kjer se vse bolj reproducira neenakost"

Osnovna šola
Ob napovedani šolski reformi so pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje (ZPM Moste - Polje) opozarjajo na težavo vse večjega razslojevanja otrok. Predlog z nazivom peticija za uresničevanje ustavne pravice do brezplačnega osnovnega šolanja ZPM Ljubljana Moste-Polje je mogoče podpreti s podpisom.

Pri ZPM Moste - Polje odločevalce pozivajo, naj dejansko uredijo brezplačno osnovno šolo. Kot so zapisali v peticiji, se ob svojem delu srečujejo  s številnimi z zgodbami prikrajšanih otrok, ki jih je "brezplačno" osnovnošolsko izobraževanje osamilo, izločilo, prizadelo in jim preprečilo zdrav in spodbuden razvoj. "Namesto da bi šolsko okolje zmanjševalo neenakosti med otroki, jim omogočalo nova znanja in priložnosti za boljšo prihodnost, je to prostor, kjer se vse bolj reproducira neenakost," so zapisali. 

Njihove dolgoletne izkušnje na področju humanitarnega dela z otroki in družinami so pokazale, da se pravica do brezplačnega osnovnošolskega izobraževanja, zapisana v 57. členu ustave, ne uresničuje v celoti, pojasnjujejo. Starši šoloobveznih otrok namreč plačujejo stroške šolske prehrane, stroške delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, obveznih izbirnih vsebin kot so športni, kulturni in podobni tematski dnevi, izleti, ekskurzije, šole v naravi, predstave in podobno. Vse večji strošek postajajo tudi valete ob zaključku osnovne šole.

Sčasoma postanejo izločeni

Mnoge družine teh stroškov ne zmorejo plačati, "zato ti otroci sčasoma postajajo izločeni iz družbe sošolcev in vrstnikov, pri usvajanju učnih vsebin so v neenakovrednem položaju z učenci, ki so na omenjenih dejavnostih pridobili znanja in izkušnje, soočajo se z osamljenostjo, saj ne morejo sodelovati v pogovorih z vrstniki, ki so se dejavnosti lahko udeležili."

"Vse to med otroki v šolskem okolju vse bolj poglablja neenakost," so zapisali pri ZPM Moste -Polje, kjer so odločevalce pozvali  k spremembam zakodonodaje, ki bi obvezne vsebine omogočile prav vsem otrokom. 

Predlog z nazivom peticija za uresničevanje ustavne pravice do brezplačnega osnovnega šolanja ZPM Ljubljana Moste-Polje je mogoče podpreti s podpisom peticije.

 

 

Komentarjev 2
  • Luksi 07:49 21.marec 2023.

    Brezplačna šola pač ne bi smela ponujati plačljivih vsebin.

  • h4ck3r 10:15 20.marec 2023.

    Brezplačno ja...glede na zneske položnic skozi celotno leto za vse našteto, mi nekako ne izgleda brezplačno. Sicer so "obvezne" vsebine res bolj poceni, pa vendar še vedno ne zastonj. Ne mi govorit da šola nima 75€ za avtobusni prevoz na ...prikaži več en razred in še enkrat toliko za vstopnino obvezne predstave. Da o šoli v naravi sploh ne pišem, kjer je znesek 200€+