Slovenija
14 ogledov

Osnovnošolci: Do petka imate čas za vpise v šole in domove

ekonomska šola Ljubljana Nik Rovan
Razpis prvega vpisnega roka na srednjih šolah se izteče v petek, 23. marca. Prav tako je v petek zadnji rok za prijavo za sprejem v enega od skupno 40 dijaških domov.

Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7634 mest, kar je več kot tristo manj kot lani. Delež dijakov, vpisanih na gimnazije, se tako že četrto leto zmanjšuje.

Rezultate vpisa bo 5. aprila na spletni strani objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Tega dne bo tudi objava stanja prijav v dijaške domove.

Prijava za sprejem v le dijaški dom

V petek pa je zadnji rok tudi za prijavo za sprejem v dijaške domove. V Sloveniji jih je skupno 40, od tega so štirje zasebni. Lani je v vseh dijaških domovih bivalo 5276 dijakov, 1052 študentov in 28 učencev.

Kandidati se lahko prijavijo samo v en dijaški dom, kateremu pošljejo izpolnjeno prijavnico. V začetku aprila bodo dijaški domovi kandidate obvestili o možnosti bivanja ter o nadaljnjem postopku vpisa. Do sredine aprila pa lahko svojo prijavo prenesejo v drug dijaški dom. Če je več prijav od števila prostih mest v dijaškem domu, kandidate izberejo na podlagi meril, ki jih na predlog skupnosti dijaških domov določi pristojni minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.