Slovenija
49 ogledov

Osrednja spominska slovesnost

Dražgoše
1/7
Anka Zupanc
V Dražgošah je danes potekala osrednja spominska slovesnost ob 73. obletnici bitke.

Opoldne se je ob 73. obletnici dražgoške bitke v Dražgošah začela osrednja spominska slovesnost, ki predstavlja vrhunec že 58. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Zbrane je nagovoril akademik, politik, diplomat in borec NOB Anton Vratuša, ki šteje sto let. 

Prvi pohodniki na poti že od polnoči

Številni Slovenci so se v Dražgoše, ki so simbol slovenskega upora proti okupatorju, tudi letos odpravili peš. Različna planinska društva so organizirala devet pohodov. Udeleženci najdaljših - 36. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše ter 16. Nočno-dnevnega rekreativnega pohoda Železniki-Ratitovec-Dražgoše - so se na pot podali že ponoči.

Med politiki, ki so se udeležili slovesnosti, je bil letos tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je položil tudi venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki. Premier Miro Cerar je svojo prisotnost opravičil, saj se v Parizu udeležuje shoda v okviru tako imenovanega dneva solidarnosti. 

V Dražgošah so najavili tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki naj bi ravno tako položil venec padlim, vendar ga na prireditvi ni bilo. Med ljudmi je bilo zaradi tega slišati kar nekaj negodovanja. Zakaj Jankovića ni bilo, ni znano, svoje odsotnosti menda ni opravičil.

Z Mestne občine Ljubljana (Mol) ob tem pojasnjujejo, da se "župan Zoran Janković spominske slovesnosti zaradi bolezni tokrat res ni mogel udeležiti, kar je sodelavka iz Kabineta župana organizatorjem prireditve pravočasno sporočila. Žal se je očitno med organizatorji prireditve zgodil šum v komunikaciji in so županovo odsotnost pozabili opravičiti. Znano je sicer, da se vodstvo MOL že vrsto let udeležuje prireditve in tako izkaže spoštovanje do umrlih borcev Cankarjevega bataljona ter pobitih domačinov. Prav tako je znano, da župan vedno poudarja zmago partizanov na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja."

V snegu in mrazu pri minis 30 stopinjah Celzija

Dražgoška bitka v visokem snegu in pri minus 30 stopinj Celzija je januarja 1942 terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov. Nemci so Dražgoše porušili do tal. Pomen dražgoške bitke pa je v srčnosti partizanskih borcev in domačinov, ki so pokazali, da se bodo za svoj dom borili.

Kot je prepričan predsednik organizacijskega komiteja prireditev Po stezah partizanske Jelovice Drago Štefe, poljanska vstaja in dražgoška bitka pomenita prvi organiziran in pomemben upor proti nacistom, ki so tisti čas zavojevali praktično že vso Evropo.

Komentarjev 21
  • matermila 14:53 12.januar 2015.

    Lahko samo poslušamo gromovniške govornike o Nemcih, ki jih že dolgo ni več, in »pohodom??«, ki bi moral z vsemi VIP NOB-jevci , klobasami in harmoniko potekat iz Dražgoš v gozdove Jelovice, kamor je Cankarjev bataljon »junaško« pobegnil in »pozabil« ...prikaži večl« na nič krive Dražgošane. Zdaj pa z burko žalijo in smešijo domačine žrtve, tega tragičnega dogodka z lažnivimi junaštvi in gošarskim "na juriš".Tole je en del sestavka iz Tržičan.si,ki si ga opranoglavci morate prebrati vsaj trikrat

  • matermila 13:45 12.januar 2015.

    macola,on verjetno misli udeležence bega iz Dražgoš,ko so pustili vaščane same brez obrambe.

  • macola 19:29 11.januar 2015.

    Mi prosim napišeš kakšnega narodnega izdajalca....A če nisem pristaš te gmajnarske folklore (kdo se vrača v preteklost?)....pol sem po tvoji logiki narodni izdajalec???