Slovenija
24 ogledov

Ostajajo brez zaščite

civilna iniciativa Jerca Božič Kranjec
HE Brežice. Ponujena zaščita za visoke vode, kakršne so bile lani, ne bo dovolj.

"Lanske poplave so bile več kot stoletna visoka voda, za tako visoko vodo pa se zaščita pred poplavami ne načrtuje," je na javni obravnavi sprememb državnega prostorskega načrta (DPN) za Hidroelektrarno (HE) Brežice povedala Sonja Novak Šiško, ena izmed pripravljavk DPN.

Zbrana javnost je pristojne opozarjala, da so zaščitni zidovi, ki jih predvidevajo v DPN, glede na lansko izkušnjo prenizki.

 

Za celovito reševanje

"Zvišanje nivoja ceste in 
zidu ob potoku ni nikakršna rešitev, ker bo iz peščenih tal udarila podtalnica. Denar bi bil pametneje porabljen, če bi nam izplačali odškodnine in nas izselili," meni Milena Srbčič iz Velikih Malenc, ki je imela ob lanskih poplavah v hiši 1,4 metra 
vode.

Med protipoplavnimi ukrepi tudi ni poglobitve struge Save, kar bo, kot so povedali načrtovalci, vključeval DPN za HE Mokrice. "Toda visoka voda ne bo čakala. Prišla bo, še preden bo HE Mokrice zgrajena," jih je opozoril Ciril Kolešnik.

"Če nam ne bo uspelo ničesar premakniti v prid celovite protipoplavne zaščite, ki bi se morala reševati vse od hrvaške meje pa do Krškega in ne posamezno z dvema DPN, nam ne bo preostalo drugega, kot da bomo z množičnim dogodkom opozorili slovensko javnost, da se njihov denar troši neučinkovito," je povedal Janez Jerščič, predstavnik civilne 
iniciative iz Krške vasi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.