Slovenija
26 ogledov

Ostala bi jih le peščica

Minister Marušič bi 50 tujih specialistov čim prej vključil v delo naših ustanov Žurnal24 main
Tuji zdravniki. Začasna licenca za tiste, ki so se v tujini že specializirali.

Tujci. “Samo pet odstotkov tujih zdravnikov, ki pri nas opravljajo izpit iz sodne medicine in urgentnih stanj, namerava ostati v Sloveniji,” opozarja Jože Balažic, predstojnik inštituta za sodno medicino na ljubljanski medicinski fakulteti in izpraševalec pri omenjenem izpitu. Tega mora pri nas opraviti vsak zdravnik iz države nečlanice EU, ki želi, da se mu prizna izobraževanje.

Balažic poudarja, da je temeljito preverjanje znanja nujno, saj ima mnogo zdravnikov iz tretjih držav slabega. “Če mi na izpitu reče, da bi bolniku dal količino morfija, ki bi ubila 14 ljudi, ga ne morem spustiti naprej,” pravi.

4 tisoč evrov lahko znaša kazen, če zobozdravnik pacientu, ki vsaj delno plača storitev, ne pojasni računa.

Delali bi pod nadzorom
Od 250 tujih zdravnikov iz držav nečlanic EU, ki čakajo na priznanje izobraževanja, je 200 diplomantov in 50 specialistov,” pove minister za zdravje Dorijan Marušič. Zavzema se, da bi 50 specialistov vključili v delo že, medtem ko postopki priznavanja njihove izobrazbe še tečejo. Dobili bi začasne licence, po besedah predsednika zdravstvenega sveta Rajka Kende pa bi delali pod nadzorom.

Tako ne bi zmanjšali kakovosti preverjanja, ampak bi skrajšali administrativne postopke,” pojasnjuje. Lahko bi razpisali tudi več rokov za izpite, saj morajo na nekatere čakati po več mesecev. “Treba pa je paziti, da bi ne prišli k nam samo po vstopnico za Evropo,” opozarja.

Obveze zdravnikov
Specializacija: Če dela zdravnik pri nas specializacijo in mu za to plačuje ZZZS, mora po specializaciji toliko let, kolikor je trajala, delati v isti regiji.
Specialisti: Če zdravnik, ki je opravljal specializacijo v državi nečlanici EU, dobi pri nas licenco, mora tu delati vsaj tri leta, da gre v drugi državi članici EU čez postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.