Slovenija
59 ogledov

Ostali brez prispevkov

primorska23.04.2008, koper, cimos, foto barbara milavec primorska23.04.2008, koper, cimos, foto barbara milavec
Agencija naj ne bi plačevala prispevkov najetim makedonskim delavcem.

"Plače prejemamo redno in v pravi višini, prispevkov pa nam delodajalec, to je agencija, ki posreduje delo, ne plačuje," je za portal Regional Obala povedal eden od prestrašenih delavcev v Cimosu. Delavci naj bi bili zaposleni pri agenciji Dagoda, katere zastopnik je Mentor Šerifoski, ki se na naše klice ni odzval. V Cimosu pa odgovarjajo, da bodo zadevo preiskali in da tako ravnanje obsojajo. Sindikati opozarjajo, da je v skladu z novo zakonodajo za tovrstne kršitve odgovorno tudi podjetje, pri katerem delavci delajo, ne glede na to, ali so najeti prek posrednika.

Pomanjkljiv nadzor

"Vsi delavci v podjetju – ne glede na to, ali so redno zaposleni ali delajo prek posrednikov – so izenačeni pri pravicah iz delovnega razmerja: plačilu malice, dopusta, regresa in prispevkov za socialno varnost. Po spremembi zakonodaje pa je za zagotovitev teh pravic subsidiarno odgovorno tudi podjetje, ki najame njihovo storitev," je pojasnil Euro Brozič, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije – KS 90. Po njegovih besedah je agencij za posredovanje dela, ki imajo koncesijo ministrstva za delo, preveč, nadzor nad njimi pa je pomanjkljiv. Tuji delavci, ki v številnih podjetjih delajo prek posrednikov, so zaradi stiske pogosto pripravljeni na številne kompromise.

Pereča problematika

Davčna uprava RS (Durs), ki preverja, ali podjetja za svoje zaposlene poravnavajo prispevke za socialno varnost, v zvezi s konkretnim primerom ne daje informacij, a poudarja, da je to pri nas zelo pereča problematika. Lani so glede na predlani izdali za 80 odstotkov več sklepov o davčni izvršbi zaradi neplačanih prispevkov za socialno varnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.