Slovenija
55 ogledov

Ostali brez vrtov, drv, orodja, avtomobila

V Stegnah je padla še zadnja drvarnica.
1/11
Žurnal24 main
Stanovalcem Drabosnjakove 9 in 9a pa do 9e so podrli vse drvarnice in garaže.

Delavci so danes nadaljevali rušenje drvarnic, garaž in vrtov stanovalcev stanovanjskih barak Drabosnjakove 9 (od 9, od 9a do 9e). Stanovalci so opazovali, snemali, poklicali policijo, ker so delavci dela opravljali nezaščiteni, več pa niso mogli storiti. Ob petih popoldne je stanovalka Irena Kermc sporočila: "Pred nekaj minutami so podrli še zadnjo drvarnico v Stegnah. Zdaj ne stoji nič več, vse je zravnano."

Kermčeva je poudarila, da se izgovarjajo, da ne gre za rušenje objektov, ampak za pospravljanje, saj naj bi bila ta zemljišča investitorju prodana kot njiva. Pokaže zlomljeno ključavnico svoje drvarnice, v kateri so ostala drva. V nekaterih lopah so ostala tudi kolesa, orodje, sani, smuči, v eni izmed garaž je ostal avto Stipeta Goluba. "Golf trojka, letnik 96, je ostal v garaži, skupaj z otroškimi sedeži vnukov," pove. Doda, da je že vložil tožbo. Esma Aksalič je povedala, da je najhuje, ker jih o rušenju niso niti obvestili, da bi lahko odnesli svoje stvari. V svoji lopi je pustila pralni stroj, orodje, drva. "Za svoje stanovanje plačujem elektriko, vodo, snago, tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča," pravi Aksaličeva. Ima verigo kupoprodajnih pogodb.

 
 

Za svoje stanovanje plačujem elektriko, vodo, snago, tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Esma Aksalič

 
Upravna enota z novim sklepom
Irena Kermc je povedala, da je danes Upravna enota (UE) Šiška že izdala nov, že drugi sklep, da se izvršba gradbenega dovoljenja za rušenje stanovanjskih barak, ki ga sicer ima podjetje Keek International, odloži. UE Šiška danes informacije še ni potrdila. Prvi tak sklep je bil izdan že 24. julija letos, vendar investitorju ni bil vročen. Ta se temu menda izogiba. "Naša drvarnica je stala na zemljišču, ki se tiče sklepov," je poudarila Kermčeva. V soboto bi, če investitor del ne bi začel, pravnomočno gradbeno dovoljenje za rušenje izpred dveh let zapadlo. Podiranju drvarnic in garaž je nasprotoval tudi ljubljanski župan Zoran Janković , ki se je z direktorjem podjetja Keek International Primožem Kocovanom dogovoril za sestanek, ki bo jutri.


Kljub nasprotovanju ljubljanskega župana so drvarnice in garaže podrli. © Saša Despot

 
Zemljišča menda niso mogli odkupiti
V devetih stanovanjskih barakah ob Drabosnjakovi ter na Stegnah 18a in Stegnah 20 živi 32 družin. Nekatere so tukaj, odkar so barake zgradili, nekatere so se priselile sem, ko so jim prvotni stanovalci domove prodali. Delavci Gradisa, Gradbinca, Mercatorja, Tapa, Iskre so barake pomagali graditi in jih odplačevali z delom v podjetjih. Zemljišče, ki je bilo v lasti Litostroja, je po njegovem stečaju prešlo v last Slovenske razvojne družbe, ki ga je prodalo leta 2002. Kupilo ga je podjetje Keek International in ga glede na zemljiško knjigo že prodalo podjetju Westbrook Estate LTD iz Londona. Leta 2002 so ga želeli kupiti tudi stanovalci, vendar bi ga lahko le v celoti, ne pa po delih, kot pripadajočega svojim stanovanjem.

Še tožbe
Stanovalci so se že pritožili na tožbo investitorja Keek International na ljubljanskem okrajnem sodišču, s katero jih želi izseliti. Deložirati jih ne more, dokler o tem ne odloči sodišče. Toži pa jih tudi zemljiškoknjižni lastnik zemljišča Westbrook Estate LTD, in sicer za petletno najemnino.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.