Slovenija
13 ogledov

Ostali skoraj brez slovenskega medu

Kranjska čebela ali sivka se od drugih pasem jasno razlikuje, tudi po učinkovito Žurnal24 main
Slovenski čebelarji letos pričakujejo za 60 odstotkov manjšo letino. Po zimskih izgubah so jih namreč prizadele še pozeba in suša. Prvi mož Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč se zato boji ponovne poplave tujega cenenega medu na trgovskih policah.

Letošnjo letino tako čebelarji ocenjujejo kot katastrofalno. V času, ko paša ni bila mogoča, so morali čebele krmiti in vzdrževati, da so sploh preživele. To za čebelarje pomeni dodatne visoke stroške, saj so letos za hrano čebel porabili kar dvakrat več sladkorja kot v prejšnjih letih.

Noč je med drugim izrazil veselje, da letos vsaj hudih pomorov čebel ni bilo, a obenem opozarja, da čebelarstvo v Sloveniji potrebuje celovite operativne rešitve problematik.

Čebelarska zveza ob tem poziva ministrstvo za kmetijstvo in okolje, da bi glede na letošnjo slabo letino tudi za čebelarje aktivirali sredstva iz sklada za naravne nesreče.

Odprta vprašanja

Najbolj žgoče probleme v tej panogi so čebelarji v ponedeljek predstavili ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki jim je obljubilo, da bodo poskušali rešitve poiskati do konca tega leta.

Noč ob tem izpostavlja, da zahteve in prošnje čebelarjev nimajo finančnih posledic, z nekaterimi manjšimi spremembami zakonodaje želijo le pogoje za normalno delo v panogi.

Še vedno namreč ostajajo odprta številna vprašanja, ki jih čebelarji ministrstvu zastavljajo že vrsto let. Ostajajo pa brez odgovorov, ali pa so ti pavšalni in nedorečeni, opozarjajo čebelarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.