Slovenija
10 ogledov

Ostanite v hišah

Burja na Obali je včeraj dosegla sto kilometrov na uro in dvignila štirimetrske Žurnal24 main
Orkanska burja. Do 180 kilometrov na uro. Zaprti šole in vrtci v Ajdovščini, Vipavi in Novi Gorici.

“Vrhunec pričakujemo danes med 6. in 8. uro, ko bo burja v sunkih dosegla hitrost prek 180 kilometrov na uro. Čez dan bo pihala s hitrostjo od 140 do 160 kilometrov na uro, proti večeru pa se bo umirila,” je včeraj povedal Igor Benko, poveljnik ajdovske civilne zaščite. Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti.

Visoko plimovanje

Na Obali. Hidrolog Janez Polajnar z Arsa je opozoril, da lahko morje zaradi valovanja poplavi in poškoduje izpostavljene dele obale; najbolj na udaru bo Piranska punta. Najvišji valovi so že presegli štiri metre. Ribiške ladje včeraj niso izplule.

Odkrilo pločevinaste strehe
Prvi dve ekipi sta posredovali že včeraj zvečer, ko je odkrilo strehi v Brdih in pri Komnu, promet pa je bil močno oviran. Na celotnem območju je sicer v pripravljenosti 200 gasilcev.

V ajdovski, vipavski in novogoriški občini bodo danes preventivno zaprti osnovne in srednje šole, vrtci in glasbene šole.

Za izredne primere, ko starši ne bi mogli zagotoviti varstva, bo organizirano dežurstvo, šolskih prevozov ne bo.

Nevarna šola
Ob tako močni burji je zaradi strešne konstrukcije zlasti nevarna tretja stavba Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, s katere je lani že odneslo streho.

Ljudi, ki jim odkrije streho, pozivam, naj nas pokličejo in naj ne hodijo na streho sami.
Igor Benko
“Znova se je pokazalo, kako prepotrebna je izgradnja nove stavbe,” so poudarili na šoli. Občina zato upa na čimprejšnji razpis šolskega ministrstva.

Vseeno pa slabo leto po uničujoči burji, ki je povzročila za več milijonov evrov škode, tokrat takšnih posledic ne pričakujejo.

“Lani sta se združila dva ciklona, letos je le en,”
je dejal Benko. Ceste bodo predvidoma zaprte tudi za avtobuse, morda tudi za osebna vozila. Policija bo povečala nadzor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.