Slovenija
26 ogledov

Ostanite v zaprtih prostorih

Ozon vodi v nastanek smoga. Žurnal24 main
Po podatkih Agencije RS za okolje je danes, 20 junija, na merilnih mestih Nova Gorica, Koper in Otlica v Trnovskem gozdu na nadmorski višini 950 metrov koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo tako visoko koncentracijo ozona še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla. Tudi jutri lahko v popoldanskem času pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Ostanite v zaprtih prostorih

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Posebnih naporov pa naj se v času trajanja previsoke koncentracije izogibajo tudi zdravi ljudje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.