Slovenija
23 ogledov

"Ostati moramo na varni strani radarja"

null Žurnal24 main
Po končanem koalicijskem vrhu so predsedniki strank izrazili zadovoljstvo nad vsebino razprave. Predsednik DeSUS-a Erjavec je dejal, da se bodo o nemško-francoskem vlaku še pogovarjali.

Premier Borut Pahor je dejal, da je trenutni fokus vlade uresničiti obveznosti, ki jih je država sprejela nase s paktom za evro. Treba jih je izpolniti, če želimo ostati na varni strani radarja. Pahor želi, da bi se do teh obveznosti opredelili tudi socialni partnerji in opozicija. O paktu pa se bodo bolj podrobno pogovarjali tudi v koaliciji.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je srečanje ocenil za zelo trezno in prizemljeno, kar je neobičajno za politične mandate v tej fazi. Dejal je, da so bolj odprli kot zaključili razpravo. Katarino Kresal, predsednico LDS, veseli, da je dobila jasen odgovor na to, ali Zares in DeSUS ostajata v koaliciji. Na vrhu je postalo jasno, da sta obe stranki del koalicije.

Karl Erjavec je povedal, da ima DeSUS pravico do svojega stališča, stranka namreč še vedno nasprotuje pokojninski reformi. Meni, da je pakt za evro preveč usmerjen na pokojninsko in zdravstveno reformo, vendar je bil danes šele začetek pogovorov, tako da so spremembe še možne.

Erjavec skeptičen do nemško-francoskega vlaka
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pred vrhom dejal, da njegova stranka ne bo podprla varčevalnih ukrepov nemško-francoskega vlaka. "Ni šans. Ker so ti ukrepi osnovani na pokojninski in zdravstveni reformi. Pakt stabilnosti ni možen samo s krčenjem socialnih pravic, ne želimo goli in bosi na francosko-nemški vlak. Zato bomo tudi aktivni v kampanji proti pokojninski reformi, to vprašanje bom danes tudi ponovno odprl," je dejal Erjavec. Zaradi strankinih stališč partnericam danes še ne bo "zavrela kri", "jim bo pa zavrela po izidu referenduma", meni Erjavec. Na vprašanje, ali bo DeSUS ostal v koaliciji, je bil zadržan: "To je pa stvar predsednika vlade."

Poslanci Zaresa so bili s komentarji skopi, medtem ko je Tone Anderlič (LDS) na vprašanje, ali sta za obstoj koalicije bolj nevarna Zares ali DeSUS, dejal, da je težko odgovoriti, ter dodal, da je koalicija "taka kot vedno, barvita in raznolika".

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je menila, da bo na današnjem koalicijskem vrhu treba resno spregovoriti o vprašanju vzdržnosti javnih financ. Predsednica LDS Katarina Kresal pa je medijem dejala, da se je treba danes odločiti, "ali bomo jamrali ali delali". Kresalova pričakuje, da bodo danes osvežili spomin glede dogovora na razvojni klavzuri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.