Slovenija
16 ogledov

Oster protest proti Googlovi nameri

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Google je z Verizonom pred nekaj dnevi predlagal uvedbo dvotirnega interneta. Tisti boljši bi za določeno plačilo omogočal več, kar je zlasti ameriško računalniško javnost postavilo na noge.

Pred Googlovim sedežem v Silicijevi dolini je tako včeraj protestiralo okoli 100 ljudi, ki so internetnega giganta opozarjali, da prav s odprtemu in zastonjskemu internetu dolguje svoj vzpon in moč, poleg tega pa bo z načrti, če jih bo izvedel, pokopal enega svojih temeljnih postulatov: "Ne bodi škodljiv." Protest so podkrepili s škatlami, napolnjenih s peticijo, pod katero naj bi se podpisalo kar 300.000 ljudi.

Google in telekomunikacijska družba Verizon sta predlagala, da bi internte storitve prek fiksne linije obravnavali drugače kot prek wi-fi omrežja. Povedano drugače, internet prek fiksnih linij bi bil rezrviran za nekatere "premium" storitve, do katerih uporabniki prek wi-fi omrežja ne bi mogli dostopati. Računalniška javnost je ogorčena, saj meni, da bodo s tem spodkopana nevtralnost interneta, na katerem so vsi podatki obravnavajo nediskriminatorno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.