Slovenija
4 ogledov

Oster spopad ali utrjevanje osvojenih pozicij

18102007_vlado_miheljak_bobo_t Žurnal24 main
Tisti iz para Danilo Türk - Mitja Gaspari, ki bo šel v drugi krog, bo moral dobiti glasove tekmeca iz prvega kroga, kar pa kontraindicira oster spopad za drugo mesto.

Še največji premik v volilni kampanji je naredil Gaspari, ocenjuje Miheljak. © BOBO

 
O tem, kako lahko zadnja televizijska soočenja vplivajo na izid nedeljskih predsedniških volitev, o obnašanju neopredeljenih volivcev, priljubljenosti Lojzeta Peterleta in enomesečni volilni kampanji smo se pogovarjali s političnim analitikom Vladom Miheljakom .

Javnomnenjske raziskave na drugo mesto uvrščajo Türka in/ali Gasparija. Kaj bo po vašem mnenju odločalo o tem, v katero smer se bo nagnila volilna tehtnica?
Tekma je za zdaj res izenačena. Nekatere agencije so napovedale prednost Gaspariju, druge Türku, a v obeh primerih je razlika zelo majhna. Menim, da ima nekoliko več možnosti Türk, ki mu je manj seriozen tip soočenj, ki se bodo v zadnjih dneh še zvrstila na televizijah, bolj po meri kot zadržanemu Gaspariju.

Katere napake bi lahko bile usodne oziroma ali lahko eden ali drugi v predvolilni kampanji s kako potezo še tako spremeni mnenje volivcev, da bi se odločilno obrnilo njemu v prid? Kakšno vlogo pri tem bodo imela še zadnja televizijska soočenja na Pop TV in RTV Slovenija danes in v petek?
Tisti, ki je v prvih dneh tega tedna izkazal zaostanek (javnomnenjski mlini še vedno meljejo za interne potrebe volilnih štabov oziroma za lastne kontrole agencij), bo moral tvegati zaostreno kampanjo in predvsem odločne televizijske nastope. Anemična kampanja utrjuje osvojene pozicije. A po drugi strani bo tisti iz para Turk – Gaspari, ki bo šel v drugi krog, moral za uspešen spopad s Peterletom dobiti glasove tekmeca iz prvega kroga, kar pa spet kontraindicira oster spopad za drugo mesto.

Kaj po vašem mnenju pri kandidatu, ki mu po javnomnenjskih raziskavah kaže najbolje, torej Lojzetu Peterletu, odločilno vpliva na njegovo priljubljenost? Je to osebnost, politična pripadnost, njegova strategija v volilni kampanji (vemo, da je volilno kampanjo v nasprotju s preostalimi kanididati začel zelo zgodaj) ali kaj tretjega?
Peterle že precej časa v javnih (političnih) nastopih goji podobo benignega, ljudskega politika, ki je po meri nemajhnemu delu volilnega telesa, ki mu tovrstni populizem ustreza. Hitri vstop v kampanjo na popularnost ni bistveno vplival. Hitri nastop je bil bolj v funkciji "rezervacije sedeža" preden bi začela desnica pod Janševo taktirko iskati kandidata. Peterle gotovo ne bi bil Janševa prioriteta.

Na podlagi česa se bodo odločali neopredeljeni volivci?
Neopredeljenih, vsaj v javnem izkazu, je trenutno veliko. Precej tistih, ki so napovedali prihod na volišče, tega ne bo storilo. V principu neopredeljeni ne prinašajo silovitih obratov in njihovi glasovi se ne distribuirajo bistveno drugače kot med eksplicitno opredeljenimi. Kdor računa, da mu bodo v zadnjem hipu neopredeljeni rešili volitve, ne ve kaj veliko o volilnem vedenju.

Kako lahko na podobo kandidata in izvolitev vpliva vključenost soprog oziroma partnerjev kandidatov v volilno kampanjo? Kako so to vlogo odigrale soproge glavnih favoritov za predsednika?
Bolj malo. Pravzaprav nič.

Kako ocenjujete volilno kampanjo? Kaj je značilnost (posebnost) te kampanje in katere glavne spremembe pri kandidatih ste opazili med njenim potekom?
Še največji premik, ne vem pa, če zadosten za uspeh v prvem krogu, je naredil Gaspari, ki mu je vendarle uspelo sebe predstaviti v nekoliko priljudnejši podobi. Drugi kandidati so nastopali ali bili v kampanji predstavljeni v sklopu pričakovanj.

Letos so kandidati prvič izraziteje poudarjali tudi internetno kampanjo. Kako ocenjujete komuniciranje kandidatov z javnostjo preko spleta?
Internet je realnost in hkrati neizogibni informacijski kanal. O realnih učinkih vključevanja interneta v kampanjo pa je ta čas težko soditi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.