Slovenija
30 ogledov

Ostrejša disciplinska odgovornost odvetnikov

Sodišče. Shutterstock
Vlada je potrdila spremembe in dopolnitve statuta Odvetniške zbornice Slovenije (OZS). Ta prinaša kar nekaj novosti; med drugim se zaostruje disciplinska odgovornost odvetnikov.

Najpomembnejša novost je zaostrovanje disciplinske odgovornosti odvetnikov, saj po novem predstavlja vsako neplačilo zavarovalnega prispevka zbornici hujšo disciplinsko kršitev. "Odvetnik mora namreč imeti zavarovano odgovornost za škodo, ki bi jo morebiti s svojim ravnanjem oziroma napakami povzročil svojim strankam. Z zaostritvijo sankcioniranja neplačevanja takšnega prispevka se tako varuje interese odvetnikovih strank," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Statut določa več disciplinskih kršitev

Statut po novem določa še nekatere druge disciplinske kršitve, na primer ukvarjanje s posli in aktivnostmi, ki niso združljivi s častjo in neodvisnostjo odvetništva, nezmožnost izplačila denarnih sredstev, prejetih za stranko, in neizpolnitev ali kršitev obveznosti, naloženih s pravnomočno disciplinsko odločbo. Preoblikuje pa se tudi disciplinska kršitev o odvzemu pravice opravljati odvetniški poklic.
Izločitev ne bo več mogoča

V poteku disciplinskega postopka se spreminja to, da ne bo več mogoče zahtevati izločitve disciplinskega tožilca, podaljšuje pa se zastaranje izvršitve disciplinskega ukrepa iz šest mesecev na dve leti od pravnomočnosti odločbe o izreku disciplinskega ukrepa.

Za večjo preglednost poslovanja

Zaradi večje preglednosti poslovanja so v statut vključili določbe s fiduciarnimi računi. "Tako se ureja obvezno poslovanje preko fiduciarnih računov za sredstva, ki jih odvetnik prejme za račun svojih strank. Sezname dokazil o sklenjenih pogodbah o vodenju fiduciarnih računov bo po novem vodila OZS, odvetnik pa bo dolžan vse prejemke, ki jih prejme za račun stranke, hraniti na omenjenem fiduciarnem računu," pravijo. Ocenjujejo, da bodo s tem dosegli večjo transparentnost poslovanja odvetniških pisarn.

Komentarjev 2
  • privat 19:13 15.november 2011.

    nikoli ne bo pravice v delu odvetnikov...ali nasploh v Sloveniji!! Gledamo že od leta 91 kako odvetniki neizdajajo računov,nerabijo dokazovati višino neke dosežene pravice...odvetništvo je panoga nad zakonom in to se morajo zakonodajalci zavedat...

  • rob 18:47 15.november 2011.

    Že mogoče, vendar v kakšni drugi državi ali v kakšnem drugem času. Pri nas ni nezakonito niti lažno izkazovanje z neobstoječim pravnim subjektom – odvetnik posameznik, odvetniška pisarna odvetnikov, odvetniška družba (pri tem uporablja celo”ponarejen” pečat). Do današnjega ...prikaži več dne namreč nisem dobil popolnoma nobenega odgovora!!!Odvetniška zbornica SlovenijePražakova 81000 LjubljanaLjubljana, 23.9.2011Zadeva: izkazovanje neregistriranega odvetniškega subjektaGlede na moje prijave o zastopanjih s strani neregistriranega odvetniškega subjekta (kor sledi iz glav dopisov in pečatov) in kot sedi iz dopisa v prilogi, vas prosim za pojasnilo, ali se je šlo v vseh navedenih primerih (upoštevaje tudi datume pojavljanja) za zakonito izkazovanje omenjenih odvetniških subjektov (odvetnik posameznik A, Odvetniki AAA, Odvetniki: A, B, C, D, Odvetniška pisarna odvetnikov A, B, C, Odvetniška družba odvetnikov A, B, C in D, Odvetniška