Slovenija
319 ogledov

Osumljen kraje evropskih milijonov

ženska lisice Shutterstock
Edvard Progar. Ustanovitelj podjetja Epic iz Postojne je po neuradnih podatkih osumljen goljufanja pri pridobivanju evropskih sredstev. Okoristil naj bi se z dvema milijonoma evrov.

Koprska kriminalistična policija je konec decembra na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo proti direktorju in hkrati lastniku gospodarske družbe iz Postojne zaradi suma goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev. Neuradno gre za Edvarda Progarja in njegovo družbo Epic, ki je sicer v stečaju.

Lažni projekt

Kriminalistična preiskava se je začela na podlagi prijave Javne agencije za tehnološki razvoj RS in Urada RS za nadzor proračuna, ki sta nepravilnosti pri porabi subvencij odkrila pri nadzorih v letu 2011.  Progar naj bi skupaj z velenjsko družbo (kot konzorcij) prijavil 5,6 milijona evrov vreden projekt, od tega naj bi 2,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, 400 tisoč evrov pa državni proračun. Kot izhaja iz policijskega poročila, je direktor postojnske družbe na  agencijo za tehnološki razvoj dostavil več poročil o izvajanju projekta z lažno vsebino ter  zahtevke za izplačilo subvencij v skupni vrednosti dveh milijonov evrov. K tem je prilagal lažne račune različnih slovenskih in tujih pravnih oseb za nabavo orodij, storitev in materialov. Lažno naj bi tudi navajal, da so v postojnski družbi zaposlene osebe opravljale raziskovalna in druga dela povezana s projektom.  Kriminalisti so ugotovili, da postojnska družba v projektu ni razvila nobenih novih proizvodov, saj so jih v družbi razvili in tržili že pred uvedbo projekta.

Stečaj družbe in lastnika

Tako podjetje Epic kot Edvard Progar osebno sta od lanskega leta v stečaju. Pred začetkom krize je Epic pod Progarjevim vodstvom veljal za veliki up slovenskega gospodarstva in postojnskega turizma. Ukvarjal se je s proizvodnjo in trženjem gradbenih opažnih elementov, zaradi česar je prejel tudi državno finančno spodbudo ter nagrado za inovativnost Gospodarske zbornice Slovenije. Progar je v letih gradbeniškega razcveta denar vlagal v poslovne in hotelske objekte v Postojni. Zgradil je dve veliki poslovno-trgovski zgradbi s hotelom Epicenter v Kazarjah na robu Postojne in novi Hotel Kras. Za Epicom pa je nato ostalo 50 milijonov evrov dolgov, njegovo premoženje pa se prodaja na dražbah.

Epic zanika krivdo

V podjetju Epic so vse sume glede goljufanja pri pridobivanju evropskih sredstev zanikali. "Projekt je bil v celoti končan in izveden ter sredstva, pridobljena v sklopu tega projekta, uporabljena strogo namensko,“ je v imenu odsotnega Edvarda Progarja sporočila Anabela Šoljič. Pojasnila je še, da so vso dokumentacijo dostavili na za tehnološki razvoj in jo pripravili v skladu z njihovimi navodili. Poleg tega so na Slovenskem raziskovalnem inštitutu registrirali svojo razvojno-raziskovalno skupino. "V okviru projekta so bili razviti vsi izdelki in to bo tudi preiskavapokazala,“ je na koncu zatrdila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.