Slovenija
34 ogledov

Osvobojena Ljubljana se spominja

Bodeča žica Shutterstock
Deveti maj je za svoj mestni praznik, dan svobode in miru, izbrala tudi slovenska prestolnica Ljubljana v spomin na osvoboditev in konec štiriletne okupacije pred 67 leti.

Ljubljanska občina bo občinski praznik danes obeležila s slavnostno sejo na Ljubljanskem gradu, ki se je bodo udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik DS Blaž Kavčič. Na njej bodo podelili najvišja priznanja mesta Ljubljana. Naziva častni občan in častna občanka bosta prejela akademika Matjaž Kmecl in Alenka Šelih, nagradi mesta Ljubljana pa bosta šli letos v roke Vlasti Nussdorfer in Borisu Cibicu.

Slovesnost tudi v Murski Soboti

Spominsko slovesnost ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom danes organizira tudi Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom in Mestno organizacijo Združenja borcev za vrednote NOB. Med drugim se je bosta udeležila tudi ruski veleposlanik Doku Zavgajev in podpredsednik ZZB NOB Slovenije Tit Turnšek.

Topolšica

Devetega maja 1945 so se zgodili pomembni dogodki tudi na slovenskih tleh. V Topolšici, kjer na dogodek spominja spominska soba, poimenovana Kapitulacija 1945, je nemški general Alexander Löhr podpisal brezpogojno kapitulacijo nemških oboroženih sil za jugovzhodno Evropo. V Ljubljano pa so 9. maja 1945 vkorakale enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske. Že ob 5. uri zjutraj sta sirena na glavnem kolodvoru in velika zastava na Ljubljanskem gradu oznanili, da je konec štiriletne okupacije mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.