Slovenija
13972 ogledov

OTP uradno lastnica NKBM, to bo prva velika novost za stranke

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Skupina OTP je po pridobitvi vseh zahtevanih soglasij regulatornih organov od danes uradna lastnica Skupine Nove KBM v Sloveniji. "Gre za najbolj kompleksen in največji prevzemni postopek v zgodovini Skupine OTP, ki ji omogoča, da bo postala tržni vodja že v peti državi," so sporočili.

Banka OTP je na slovenskem trgu prisotna preko svoje podružnice SKB banke, so jo kupili leta 2019, po združitvi z NKBM pa bo nastala največja banka v Sloveniji s približno 30-odstotnim tržnim deležem.

Postopek integracije obeh bank bo predvidoma trajal leto in pol. Obe banki bosta do konca postopka integracije poslovali kot samostojni pravni osebi in uporabljali ločeni blagovni znamki. 

To bo prva velika novost za stranke

Novi logo NKBM | Avtor: OTP OTP
Pomembnejša prednost načrtovane združitve Nove KBM in SKB banke je, da bodo lahko stranke že kmalu po zaključku prevzema Nove KBM uporabljale skupno mrežo okoli 450 bankomatov obeh bank v Sloveniji, in sicer brez nadomestila za dvig gotovine z debetno kartico.

So pa že v sporočilo za medije vključili novi logo NKBM. 

 

Summit Leasing Slovenija ostaja v lasti skladov Apollo in EBRD.

OTP banka ima skupaj s podružnicami 28 % tržni delež po bilančni vsoti in je tako eden največjih igralcev na madžarskem bančnem trgu. Skupina OTP je vodilna institucija ne le na Madžarskem, temveč tudi v Bolgariji, Srbiji, Črni gori in odslej tudi v Sloveniji. Z današnjim zaključkom nakupa Nove KBM bo imela Skupina OTP formalno približno 30 % delež na slovenskem bančnem trgu.

Nova KBM je druga največja banka v Sloveniji s tržnim deležem 20,7 % po bilančni vsoti (30. september 2022) ter več kot 1500 zaposlenimi (ob koncu leta 2022). V letu 2019 je prevzela Abanko, tretjo največjo banko v Sloveniji. Postopek integracije obeh bank je bil uspešno zaključen decembra 2020.

SKB banka je tretja največja banka v Sloveniji s tržnim deležem na področju kreditov v višini 11,3% in tržnim deležem na področju depozitov v višini 9,4% po stanju na dan 30. september 2022.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:22 06.februar 2023.

    Stane Adamič očitno si kar premožen če si toliko vložil v delnice NKBM . Civilno tozbo proti Bratušek vloži in dokazi na sodišču kar trdis.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:20 06.februar 2023.

    Prvi učinek bo povišanje stroškov za komitenta!

  • Stane Adamič 15:36 06.februar 2023.

    BRATUŠKOVA, to je tista, katera se je hvalila, da je rešila državo je ukradla delnice meni in moji družini, poceni prodala banko, ta je šla sedaj za miljardo in še nekaj. Nekomu bo nekoč moral počit film, da se bodo ...prikaži več zadeve začele spreminjat. Na naš pravosodni sistem se pač ne moremo več zanašati.