Slovenija
15 ogledov

Otroci družabniki

Dom sv. Martina je med starejšimi zelo priljubljen, na sprejem vanj pa ta čas ča Žurnal24 main
Dom sv. Martina. Prostovoljno so se vključili domačini.

V dom sv. Martina za starejše v Srednji vasi se s prostovoljnim delom dejavno vključujejo tudi domačini, otroci pa z družabništvom krepijo medgeneracijske vezi.

Sedemdeset domačink prostovoljno dela na recepciji vsako popoldne in zvečer, prostovoljke pa vodijo tudi domsko literarno in pevsko skupino ter pomagajo pri urejanju okolice doma in njegovega vrta.

Mladi prostovoljci – učenci višjih razredov osnovne šole – pa delujejo v projektu družabništva, okoli 20 jih redno obiskuje stanovalce doma. “Domačini so nas lepo sprejeli in z bližnjo okolico zelo dobro sodelujemo, česar so še posebno veseli naši stanovalci. Da je bil dom v Bohinju potreben, potrjuje podatek, da je poln, in Bohinjci zdaj lahko starost preživljajo v domačem okolju,” je povedala Alenka Zorč, socialna delavka v domu, ki je sicer v lasti srednjevaške župnije.

Tudi od drugod pridejo
V domu je 67 stanovalcev, večina jih je iz Bohinja in Kranja, nekaj pa z Jesenic, iz Kranjske Gore, z Bleda in celo iz Ljubljane. Na sprejem vanj ta čas čaka 20 ljudi, na čakalni listi pa jih je dvakrat toliko.

Dom je pridobil desetletno občinsko koncesijo za pomoč na domu. Tri oskrbovalke na mesec pomagajo 20 starostnikom pri osebni negi in v gospodinjstvu, razvažajo pa tudi kosila, na dan okoli 20.

Oskrbnina za stanovalce je od 700 do 1.050 evrov, prebivajo v eno- in dvoposteljnih sobah, zanje pa skrbi 38 zaposlenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.