Slovenija
9 ogledov

Otroci hodijo v plesnivo šolo

Otroci so izpostavljeni nevarnim snovem v zraku. Žurnal24 main
Osnovnošolci iz Litije hodijo v šolo, polno plesni. Samo v pritličju je količina plesni in spor v zraku enajstkrat višja kot zunaj. Starši so zato na obisk pozvali ministra Lukšiča, ki pa se še ni odzval.

Šola je na pobudo staršev poklicala Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana. To je opravilo meritve in naročilo, da morajo kletne prostore nepredušno zapreti. Delavci, ki bodo to storili, morajo nositi zaščitne maske in delati le polovični delovni čas, sicer bodo njihova dihala ogrožena, pripoveduje predsednica sveta staršev Jelka Jantal.

"Plesen se širi tudi v višja nadstropja," pravi Jantalova. "V kleti je celo nekaj časa potekal pouk učencev s posebnimi potrebami," dodaja.

Otroci so vsak dan po več ur izpostavljeni neprimernemu zraku, kar je naporno zlasti za tiste, ki že imajo težave z alergijami in astmo. Zavod za zdravstveno varstvo je zato odredil nujno sanacijo.

Odstop ravnateljice

Starši pravijo, da se ravnateljica šole Gabrijela Hauptman skupaj z njimi že kar nekaj časa trudi, da bi občina šolo končno popravila, a vedno naleti na gluha ušesa.

Pred enim mesecem pa je odstopila z mesta ravnateljice, nam je povedala Jantalova. Delo bo opravljala le še do 1. septembra. Kot razlog je Hauptmanova navedla osebne razloge, a neuradno je slišati, da je k njenemu odstopu pripomogla tudi gluhost občine in drugih pristojnih institucij.

Rešitev
A na Občini Litija, ki je ustanoviteljica šole, trdijo, da so bili s stanjem na šoli seznanjeni šele po pregledu zavoda za zdravstveno varstvo. Na šoli pa trdijo ravno nasprotno; občino naj bi že januarja obvestili o vsem.

Kot nam je povedala direktorica občinske uprave Tatjana Kržišnik, bodo šolo sanirali med poletnimi počitnicami. "Temeljito jo bomo prezračili in prebelili plesnive predele," pravi Kržišnikova. "Načrtujemo pa tudi dozidavo dotrajane šole. Ta mesec bo končan razpis za izvajalca. Pouk v prizidku se bo predvidoma začel leta 2011," še pojasnjuje direktorica občinske uprave.


Tudi na šolskem inšpektoratu trdijo, da o težavah v šoli niso vedeli ničesar, da pa bodo zdaj vendarle preučili položaj, minister za šolstvo Igor Lukšič pa bo počakal na njihove ugotovitve, pravijo na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.