Slovenija
42 ogledov

Otroci jih imajo že v vrtcu

Deklica s telefonom Shutterstock
Otroci do 12. leta zamenjajo že dva mobilna telefona.

V vrtcu in prvem razredu imajo telefon le nekateri otroci, pri devetih letih že 86 odstotkov vseh, pri 12 letih pa že skoraj vsi (97 odstotkov), kaže raziskava, ki jo je za Simobil opravila agencija Aragon.

Otroci od devetega do 12. leta so v povprečju zamenjali že vsaj dva telefona. Le tretjina otrok ima rabljen telefon, ki so ga na začetku osnovne šole dobili od bližnjega sorodnika, pa še ti pravijo, da bodo v kratkem dobili novega. Nosijo ga v šolo in ga med poukom ne izključijo, ali so dobili kakšen klic ali sporočilo, pa občasno preverjajo tudi med poukom.

Novi telefoni za šestletnike

Polovica mlajših otrok (od šest do osem let) je od sorodnikov dobila rabljen telefon, kar polovica pa novega. V tej starosti telefon v šolo nosijo le izjemoma, uporabljajo ga v glavnem le za klice in kratka sporočila, nekateri pa si pod nadzorom staršev s spleta že naložijo igre.

 

 

Hočejo zaslon na dotik

Otroke od šest do osem let očarajo telefoni na preklop in drsni telefoni, starejši pa si želijo pametne telefone z zaslonom na dotik. Večina starejših otrok uporablja tudi bluetooth, fotoaparat, kamero, radio, na mobilnem telefonu poslušajo glasbo, ogledujejo si videe in igrajo igre, ki jih prenesejo s spleta, saj so jim prednaložene igre dolgočasne. Na mesec za mobilno telefonijo porabijo od deset do 25 evrov.

Razlog je varnost

Staršem mobilni telefon pomeni občutek varnosti, saj jim na daljavo omogoča nadzor otroka, ko ta postane samostojnejši. Sodeč po raziskavi pa se najbolj bojijo, da bi telefon zaradi sevanja vplival na zdravje, da bi ga otrok čezmerno uporabljal oziroma da bi ga izgubil.

Komentarjev 3
  • Dixon 13:46 12.junij 2012.

    Od kje Simobilu te statistike? So to podatki iz kakšne tuje države vzhoda? Zakaj bi otrok do starosti 6. let sploh potreboval telefon, če pa ponj tako ali tako tudi v 1. razredu prihajajo starši. Mi smo vsi na Tušmobilu ...prikaži več in smo otroku pri 10. letih podarili star telefon in predplačniški paket, vzame ga kadar gre na trening ipd in to je to. Stroškov imamo pa max 5€ na mesec.

  • Rastok 09:40 12.junij 2012.

    Tole je pretiravanje. Kaj pa rabi mali otrok zamenjat po ne vem enem letu telefon, zakaj pa, kaj ga pa potrebuje? S tole kampanijo je šel Simobil po mojem mnenju čez rob, ker ruši neko realno sliko in pa ravnovesje. ...prikaži več Ne verjamem da si vi straši želijo da ima njihov mali otrok telefon in sedaj bodo tisti ki ga pač imajo ne nek način vplivali na druge otroke ki ga nimajo in bo s tem nastal pritisk. Ne vzgajajo vsi straši enako otroke in tega se je potrebno zavedati in se tega ne sme rušiti. In to kar počnej sedaj Simobil se mi ne zdi prav in tukaj bi lahko tole malce umirili. Ni prav tole...

  • Filipka 09:00 12.junij 2012.

    To je meni malo mino. Da imata otrok pred 10. letom mobitel. Moja hči je stara 8 let pa ga nima in ga tudi ne bo imela. Ta drugi sin je star 11. let pa tudi nima svojega. Ga pa ...prikaži več ima v primeru če kam gre oz. če je potrebna komunikacija. Drugače pa mu ga zaenkrat v šolo še ne pustim nositi. Pa tudi Simobil se mi zdi da s tem paketom za ta male malo pretirava no, jaz se tega ne bi šla in tega ne podpiram!