Slovenija
78 ogledov

Otroci, ki so se snemali, bi potrebovali pomoč

snemanje za domačo rabo Shutterstock
Akterji posnetkov, ki so s svojimi zgodnjimi spolnimi odnosi in njihovo javno objavo presenetili slovensko javnost, so po mnenju sociologinje Dragice Stergar potrebni pomoči, saj gre za več kot najstniško nekontrolirano vedenje.

Spolnosti in spolnih odnosov bi se po mnenju sociologinje Dragice Sternad morali iti takrat, ko so osebe dovolj stare in odgovorne, da glede spolnosti sprejemajo zdrave odločitve. V primeru otrok, ki so spolne odnose snemali in objavili na spletu, pa naša sogovornica ne verjame, da bi šlo za kakršno koli zrelost, pač pa za "zgolj najstniško lahkomiselnost, nerazsodnost".

Sociologinja Dragica Sternad opozarja, da lahko tovrstna početja vplivajo na posameznikovo osebnost, saj se takšna oseba lahko počuti slabo, ceneno in razvrednoteno, če je predmet obravnave, posmehovanja ali pa objestnega nezrelega početja. Akterji tovrstnih početij so po njenem mnenju "potrebni pomoči, saj gre za kaj več kot najstniško nekontrolirano vedenje". Nezrelo spolno vedenje je po mnenju psihologinje lahko tako nevarno kot škodljivo.

Dragica Marta Sternad | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Gre za neko vrsto zlorabe

Naša sogovornica se sprašuje, ali ne bi morali tako mladi kot odrasli razmisliti o tem, da gre pri tovrstnem početju objavljanja spolnega odnosa mladoletnikov na spletnem omrežju za neko vrsto zlorabe. "S kakšnim namenom so se ti otroci poigravali s tako ranljivo, občutljivo in še kako intimno problematiko?" se sprašuje Dragica Sternad. Po njenem bi na to najbolje znali odgovoriti akterji sami, vendar "žal ne v teh letih".

Ustvarjalci posnetka bi morali pozunati vrednoto spoštovanja, in če bi jo poznali, po prepričanju sociologinje ne bi kršili pravila, ki zadeva telo druge osebe. Ob tem je seveda pomembno še varovanje zasebnosti.

Splet lahko negativen pri informiranju o spolnosti

Otroci so, kot pravi sociologinja Dragica Sternad, premalo informirani o odgovornosti do sebe in spolnega partnerja. Ker premalo pravih informacij dobijo na naslovih, kjer bi jih morali - npr. v družini -, jih iščejo tudi na spletu.

Številna spletna omrežja ponujajo potešitev radovednosti in možnost informiranja. "In ravno ta so lahko tudi negativen predznak v razmišljanjih najstnikov in adolescentov," še meni Dragica Sternad.

Komentarjev 3
  • privat 08:15 23.januar 2012.

    kje pa naši kriminalci ki nam vladajo,bojo tukaj videli le možnost za zaslužek države posledično le zaradi izplačil njihovih nadur,kilometrin ,sejnin....drugo jih ne zanima!!

  • mirko 16:48 22.januar 2012.

    Ta problem je samo vzgoja njihovih staršev, v kolikor je to sploh problem. Če je takšno obnašanje njihovih otrok za njih sprejemljivo je to njihova stvar in naj sami sprejemajo nadaljne odločitve glede vzojnih ukrepov. Javne institucije nimajo pravice do ...prikaži večo kakršnih koli ukrepov, razen z privolitvijo njihovih staršev. Konec koncev so si samo sebi naredili škodo v javnosti.

  • halal 15:26 22.januar 2012.

    Kakšno pomoč ? a z Vatikana ?