Slovenija
65 ogledov

"Otroci lahko kašljajo več mesecev"

Od lani otroke tretjega razreda osvežilno cepijo proti oslovskemu kašlju. (Foto: Žurnal24 main
Oslovski kašelj. V Mariboru 30 primerov, v Murski Soboti evidentiranih 20 še pred počitnicami.
Otroci kašljajo več mesecev, imajo napade, tudi tako dolgo, da vmes po kakšno minuto ne pridejo do sape ali celo začnejo bruhati. Bolniki imajo lahko tudi zelo neprijeten občutek, da se bodo zadušili, zato je prisoten strah.
Vojko Berce, pediater

Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor opozarjajo, da se je v zadnjih mesecih med šolarji razširil oslovski kašelj. Ob začetku šolskega leta in povečanih stikih med otroki zato svarijo pred morebitno epidemijo.

Posebnih navodil ni
“V zadnjih treh mesecih smo zaznali več oslovskega kašlja pri otrocih. Prejeli smo prijavo več kot 30 primerov. To so bili mlajši otroci in šolarji,” je pojasnil Karl Turk, predstojnik Centra za epidemiologijo ZZV Maribor. Prijave so na ZZV prejeli iz različnih zdravstvenih domov po Mariboru, o pojavu bolezni pa so jih obvestili tudi šolski dispanzerji. Posebnih navodil, kako preprečiti epidemijo oslovskega kašlja, ni, saj se ta prenaša kapljično. Turk je navedel, da je treba predvsem paziti na osebno higieno in otroka takoj odpeljati k zdravniku, če obstaja sum, da je zbolel za oslovskim kašljem. Jernej Dolinšek, predstojnik Klinike za pediatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, pa je pojasnil, da v zadnjih tednih niso sprejeli nobenega pacienta, ki bi mu bila postavljena ta diagnoza.

Epidemija že mimo
Tudi v Murski Soboti so zaznali manjšo epidemijo te bolezni. Vojko Berce, specialist pediater iz murskosoboške bolnišnice, pravi, da so maja in junija obravnavali okoli 20 primerov: “Takšne epidemije imamo vsako leto, saj cepivo več ne zaleže povsem. Ko kašelj napreduje, tudi zdravilo več ne pomaga oziroma le prepreči nadaljevanje bolezni. “Tako lahko otroci kašljajo mesece in mesece,” je sklenil Berce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.