Slovenija
17 ogledov

Otroci na prvi bojni črti

Romski otroci morajo v šolo, se strinjajo podžupanja, ravnatelj osnovne šole in Žurnal24 main
Prebivalci največjega romskega naselja v krški občini so v protestnem pismu zapisali, da če ne bodo dobili elektrike, v šolo v Leskovec ne bodo pošiljali otrok.

Prebivalci največjega romskega naselja v krški občini so napisali protestno pismo in ga poslali občini, ministrstvu za šolstvo, OŠ Leskovec, policiji ter slovenski zvezi Romov. V njej sporočajo, da njihovi otroci do nadaljnjega ne bodo obiskovali pouka v OŠ Leskovec. Vzrok za to tiči v ravnatelju Antonu Bizjaku in svetu staršev, ki so na izredni seji občinskega sveta odkrito spregovorili o romski problematiki na tamkajšnji šoli. ˝Ob objavi v medijih smo starši romskih otrok, ki obiskujejo OŠ Leskovec, počutili neznansko ponižanje in diskriminacijo,« so zapisali v peticiji oz. ugovoru staršev. Starši navajajo, da njihovi otroci prihajajo v šolo pomanjkljivo oblečeni, lačni in umazani zaradi neznosnih življenjskih pogojev v Kerinovem grmu. »Življenje brez električnega omrežja, ki je eden od osnovnih pogojev, je težko,˝ pravijo Romi, ˝saj nimamo ne tople vode ne pralnega stroja ali hladilnika, zato si ne moremo umisliti zalog hrane.˝ Ponekod v naselju sicer ropotajo agregati, a tak način pridobivanja energije je drag in moteč za okolico, dodajajo podpisniki peticije. Vir vsega zla je torej v elektriki. Tega bodo posamezna romska gospodinjstva pridobila, ko bodo legalizirala svoje na črno postavljene hiše. ˝Ker se bo večina odločila za odplačevanje zemljišč na obroke, bomo za pridobitev elektrike potrebovali par let,˝ so zapisali v ugovoru. Romi trdijo, da je občina obljubila vsakemu, ki bo plačal tri obroke za zemljišče, že omogočila priključitev telefona. ˝Žal to ni nikjer zapisano,˝ pravi romski svetnik Moran Jurkovič, zato se občina sedaj izgovarja, da ni nič obljubila. Na občini o taki obljubi ne vedo nič, Romi pa so se odločili, da bodo z nepošiljanjem otrok v šolo skušali doseči elektrifikacijo naselja.

Vroča seja na občini
Na pobudo Sande Libenšek, ki se kot prostovoljka v Krškem ukvarja z romsko problematiko, so se včeraj popoldne na občini sešli predstavniki romske skupnosti in krške občine. ˝Dogovor o tem sestanku je bil določen že prej, preden je bila napisana peticija,˝ pojasnjuje podžupanja Ana Nuša Somrak. Za sestanek so se namreč dogovorili, da bi Romom pojasnili, kakšne so možnosti odkupa zemljišč in legalizacije hiš. Kot pravi Somrakova, je vzorčni izračun pokazal, da bi morali Romi v povprečju za legalizacijo svojih hiš, vključno z električnim priključkom, prispevati okrog 4 tisoč evrov. V to ceno pa ni zajeta cena zemljišča, ki jo občina ponuja Romom po 6 evrov za kvadratni meter, lahko tudi na obroke. Najnižja cena mesečnega obroka pa je 150 evrov. Romi so včeraj očitali občini, da se njihovim rojakom v drugih občinah kot sta Novo mesto in Šentjernej godi dosti bolje in Somrakova jim je povedala, da so poti odprte na vse strani. Ne strinja se namreč, da bi 300 Romov držalo v šahu celotno občino, saj za vse občane veljajo enaka merila in pravila. Romi so namignili, da se zna zgoditi, da bodo prišli taborit pred občino kot njihovi rojaki v Ribnici, ki so bili pri tem celo uspešni.

Starši morajo biti odgovorni
Na včerajšnjem sestanku Romi niso posebej govorili o peticiji. Povedali so le, da otrok ne bodo pošiljali v šolo. Podžupanja Somrakova jim je položila na dušo, naj delajo v prid svojim otrokom, naj bodo odgovorni in naj jih ne pošiljajo na prvo bojno črto ter naj ne preko njih izsiljujejo občine. Ravnatelj OŠ Leskovec pri Krškem Anton Bizjak je prepričan, da je v ozadju te peticije še nekaj drugega. Dodaja, da šolski kombi še naprej prihaja v Kerinov grm po otroke, a se iz njega vrača prazen. Občinskemu svetniku Moranu Jurkoviču je ravnatelj svetoval, naj otroke vendarle pošljejo v šolo, za rešitev svojih težav, vezanih na bivanjske razmere, pa naj se obrnejo na svet za sobivanje z romsko skupnostjo, ki ga vodi Nataša Brajdič Slivšek. Bizjak je prepričan, da Romi s takim načinom protesta ne bodo ničesar dosegli, ampak kvečjemu škodovali svojim otrokom. Romski svetnik Moran Jurkovič pa nam je včeraj zvečer, po pogovoru na občini dejal: ˝Otroci ne smejo biti žrtve, morajo v šolo, mi pa se bomo z drugimi sogovorniki pogovarjali, da rešimo težave.˝ Tako je tudi svetoval svojim rojakom, a kot je dejal, ni prepričan, da bodo njegov nasvet upoštevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.