Slovenija
89 ogledov

"Otroci, ne delajte si vrstnega reda šol"

ljubljana08.03.08, poskusna matura, pisanje, oblikovna sola, gosposka 18, ljublj IFP
Spor glede javne objave rezultatov NPZ in mature med Državnim izpitnim centrom in Informacijsko pooblaščenko se vleče že vrsto let.

"V dokumentu 'Letno poročilo - splošna matura 2015' na vaši spletni strani je Preglednica 7.8.1.1 na straneh 175-176. V njej so v stolpcu "Šola" zaporedne številke. Prosim za informacijo, katera šola je predstavljena s številko 1, katera z 2, katera s 3, katera s 4 in katera s 5," je 12-letna šolarka zapisala v vprašanju, ki ga je naslovila na Državni izpitni center. 

PREBERITE: 

Včeraj je prejela odgovor, ki ga je na socialnih omrežjih s komentarjem "Otroci, ne delajte si vrstnega reda šol" objavil Jurij Toplak, vodja raziskovalne skupine pri fakulteti Alma Mater Europaea, ki je na podlagi rezultatov Nacionalnega preverjanja znanja in mature leta 2014 objavila lestvico prvih sto šol, ki so na omenjenih preverjanjih dosegle najboljše rezultate. 

V RIC-u, ki ga vodi Darko Zupanc, so njeno prošnjo zavrnili z utemeljitvijo, da je "razvrščanje šol prepovedano, to pomeni tako javno razvrščanje, kot razvrščanje, ki ga posameznik ali zainteresirana javnost na podlagi razkritih podatkov naredi zase"

Podatke omogočila informacijska pooblaščenka

Zgodovina pridobivanja podatkov o rezultatih NPZ in mature s strani RIC ima že svojo zgodovino. Leta  2011 so raziskovalci Alme Mater Europea od centra zahtevali podatke, a jih je RIC zavrnil, ker da so podatki tajni. 

(Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Informacijski pooblaščenec je RIC nato naložil, da mora podatke izročiti, kar je po tožbi RIC potrdilo tudi upravno sodišče.

Ob objavi lestvice ostre kritike

Na tej podlagi sta bili sestavljeni lestvici najuspešnejših osnovnih in srednjih šol. Seznam je naletel na mnoge negativne odzive, ker da lestvica ne razkriva dejanske kakovosti ter niso realni pokazatelj znanja otrok. 

Avtorji lestvice so sicer tudi sami zapisali, da sta seznama odraz uspešnosti šol na NPZ in maturi, kar ni nujno odraz kakovosti šol. 

Na podlagi izročenih podatkov sta bili sestavljeni lestvici najuspešnejših slovenskih osnovnih in srednjih šol.

Upravno sodišče spremenilo stališče

Z objavo se je, kot rečeno, sprva strinjalo tudi upravno sodišče, a je novembra lani presodilo drugače - odločitev pooblaščenke o javnosti mature je odpravilo in ji zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Zakon o maturi določa, da letno analizo kakovosti po posameznih šolah pripravi RIC, podatki analize o kakovosti mature pa se ne smejo uporabljati za razvrščanje šol. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1