Slovenija
30 ogledov

Otroci niso zboleli za tuberkulozo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Otroci iz ljubljanske porodnišnice, ki so bili v stiku z medicinsko sestro, obolelo za kužno obliko pljučne tuberkuloze, so zdravi. To je pokazal tudi drugi pregled otrok, zato so prekinili zaščitno zdravljenje.

Tudi drugi pregled otrok, ki so bili v stiku z obolelo medicinsko sestro v Porodnišnici Ljubljana, je pokazal, da nobeden med njimi tri mesece po stiku ni zbolel. V stiku z medicinsko sestro je bilo sicer 173 ljudi, od tega 90 novorojenčkov.

"Pri izpostavljenih otrocih so bili tri mesece po stiku opravljeni testi negativni, zato so prenehali prejemati zaščitno zdravljenje. Vse otroke še spremljamo, zadnjič bodo pregledani šest mesecev po stiku," je v pisnem sporočilu navedel  Uroš Krivec, vodja Službe za pljučne bolezni na Pediatrični kliniki Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana (UKCL).

V bolnišnici za pljučne bolezni Golnik so sicer vse mamice pregledali že novembra in pri nobeni niso odkrili akutne oblike tuberkuloze. Tuberkuloza je nalezljiva bolezen, ki pa je ozdravljiva, če se jo zgodaj ugotovi in pravilno zdravi, so še sporočili iz UKCL. Dejstvo pa je tudi, so še dodali, da se večina ljudi, ki pridejo v stik z obolelim, ne okuži. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.