Slovenija
59 ogledov

Otroci rešujejo mokrišče

Maša na levi pogosto vodi sošolce po mokrišču Blata. Raziskovanje še zdaleč ni k Žurnal24 main
Mokrišče Blata. Osnovnošolka si prizadeva, da bi postalo naravni spomenik.

Maša Remškar, učenka osmega razreda Osnovne šole Križe, želi zaščititi tamkajšnje mokrišče Blata. Pred kratkim je s svojo raziskovalno nalogo na regijskem tekmovanju v kategoriji Ekologija z varstvom okolja zasedla prvo mesto. Prihodnje leto želi ugotovitve nadgraditi.

Maša je zmagala z raziskovalno nalogo Mokrišče ali smetišče. “Namen naloge je bil ugotoviti, v kakšnem stanju je mokrišče,” pravi Božena Perko, njena mentorica, profesorica biologije. Ugotovitve kažejo, da je precej prizadeto in skrčeno, del pa je še vedno zdrav. Od tu naprej se je začela krepiti ideja o oživljanju in zaščiti. Najprej so organizirali očiščevalno akcijo, Maša pa je v sklopu naloge ovrednotila onesnaženost obeh potokov (Blata in Polana), ki mokrišče napajata, ter predvidela ureditev učne in sprehajalne poti.

Nenadzorovano smetenje
Analiza je sicer pokazala, da se kakovost vode obeh potokov od izvira do izliva močno spreminja, mokrišče pa zaradi človeške nevestnosti izgublja svojo vrednost in pomen. Tako Mašo kot Perkovo najbolj prizadenejo stalno onesnaževanje odplak, smetenje in odlaganje gradbenega materiala. Trud lanske čistilne akcije je denimo že povsem izničen, pogrešata tudi nekatere živalske vrste. Radi bi ozavestili ljudi, upata, da bo v bližnjem naselju čim prej urejena komunalna infrastruktura, smiselno pa se jima zdi tudi, da bi mokrišče razglasili za naravni spomenik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.