Slovenija
22 ogledov

Otroci segajo po tankih

Direktorica radovljiške knjižnice Božena Kolman Finžgar (levo) in knjižničarka I Žurnal24 main
Spodbujanje branja. Akcija radovljiške knjižnice. Od oktobra do konca aprila.

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica se bo 1. oktobra začela akcija Ta veseli knjižni svet, s katero želijo spodbuditi branje pri odraslih in njihovo poseganje tudi po slovenskih avtorjih.

“Želimo spodbujati bralne navade tudi pri otrocih in mladostnikih, odraslim pa je namenjena prav zato, da bi ti s svojim zgledom k branju navajali otroke. Kajti če starši ne hodijo v knjižnico, vanje ne peljejo niti otrok,” je dejala direktorica knjižnice Božena Kolman Finžgar.

Za akcijo sedem knjig

10 tisoč članov imajo v radovljiški knjižnici. Na leto si izposodijo več kot 600 tisoč knjig, kar je nad slovenskim povprečjem.

Knjižničarka Irena Razingar je pojasnila, da naj bi vsak, ki se bo vključil v akcijo, do konca aprila prebral sedem knjig, od tega eno pesniško zbirko, na poseben kartonček pa napisal svoje misli o prebranem. Bralci bodo na sklepni prireditvi prejeli priznanje in nagrado, akcija pa bo potekala v 11 knjižnicah, ki spadajo pod radovljiško.

Berejo, ker morajo
Gre za prvo tovrstno akcijo na Gorenjskem, v začetku pričakujejo okoli 50 sodelujočih, nadaljevali pa jo bodo tudi v prihodnje. Kolman Finžgarjeva opaža, da se je bralna kultura z uvedbo devetletke zelo poslabšala in da bi že morali biti plat zvona. “Za otroke zadnje triade je bistven podatek, da je knjiga tanka, pogosto berejo le, ker morajo, največ pa posegajo po knjigah z domišljijsko vsebino. Upam, da nam bo tudi z našo akcijo uspelo izboljšati bralno kulturo pri otrocih, odrasle pa spodbuditi k rednemu obiskovanju knjižnic skupaj z otroki,” je povedala direktorica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.