Slovenija
42 ogledov

"Otroci so lahek plen tržnikov"

slovenija01.09.09...otrok...prehod za pesce...zebra....varnost...solska pot...ce Anže Petkovšek
Da je pri nas vse več debelih otrok, je krivo tudi agresivno trženje nezdravih živil.

Eden izmed krivcev, da je v Sloveniji trend naraščanja telesne teže otrok v primerjavi z drugimi državami med najizrazitejšimi, je po mnenju Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) tudi vse agresivnejše oglaševanje nezdravih živil, naslovljenih na otroke. "Otroci in mladostniki so zaradi svoje nevednosti lahek plen tržnikov, kar ima velik vpliv na njihove prehranjevalne navade," je dejala Tanja Pajk Žontar iz ZPS, kjer med drugim ugotavljajo, da se "v zadnjem času otroci praktično v vseh okoljih, v katerih se znajdejo, srečujejo s trženjem živil".

Nezdrava darila šolarjem

Prvošolci nekaterih osnovnih šol so tako letos ob prvem šolskem dnevu v dar od oglaševalcev dobili lizike, bonbone in reklamne letake za prehranska dopolnila, izpostavljajo v ZPS. Na neki šoli so otroke s sekljanjem sveže zelenjave zavajali o pravi sestavi instant juh. Opozarjajo pa tudi na veliko ponudbo hitre prehrane v neposredni bližini šol in brezplačno deljenje energijskih pijač ob informativnih dnevih na nekaterih srednjih šolah. Zelo kritični so tudi do oglaševanja v otroških in mladinskih televizijskih oddajah, revijah in na spletu. "Še posebej ranljivi so mlajši otroci, ki nimajo ustrezni življenjskih izkušenj, medtem ko so starejši še zlasti dojemljivi za čustvene poudarke v oglasih, ki temeljijo na zabavi, lepoti in druženju z vrstniki," meni Pajk Žonatajreva. V ZPS opažajo, da obstajajo med šolami velike razlike pri omejevanju oglaševanja. "Ugotavljamo, da nekatere šole sploh ne dovolijo oglaševanja ali trženja, druge pa so za to bolj odprte," je dejala Pajk Žontarjeva. 



Prepoved oglaševanja

ZPS in inštitut za varovanje zdravje (IVZ) po zgledu nekaterih evropskih držav kot rešitev predlagata popolno prepoved vsakršnega trženja v šolskem okolju ter prizadevanje za večjo izobraženost otrok in mladostnikov o pomenu zdravega prehranjevanja. Po njihovem mnenju bi morali tudi sistemsko omejiti trženje živil z neustreznim prehranskim profilom za otroke in mladostnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.