Slovenija
348 ogledov

Otroci so premalo zunaj

Po mnenju pediatrov se predšolski otroci preveč zadržujejo v igralnicah. (Foto: Žurnal24 main
Vitamin D. Dodajanje otrokom do vstopa v šolo, ker so preveč v zaprtih prostorih.

“Priporočilo, da naj bi otroci prejemali vitaminske kapljice AD3 celotno predšolsko obdobje, je pravzaprav že sprejeto,” je povedala Eva Bevc Žunič, pediatrinja iz Zdravstvenega doma Ljubljana Moste - Polje.

Razlog za to je, pojasnjuje pediatrinja, premajhna izpostavljenost otrok soncu: “Otroci v vrtcih se premalo zadržujejo zunaj, je pa ta problem prisoten tudi v šolah.” Kot pravi Bevc Žuničeva, jih sama za zdaj otrokom, ki so jih že prenehali jemati, ne predpisuje vnovič.

Vitamin D pomembnejši
“Če ima dojenček ob jemanju kapljic AD3 težave s kolikami (krči, op. a.), staršem svetujem, naj mu jih dajo dopoldne, če pa ni bolje, jih lahko nadomestimo s kapljicami plivit D3, ki se na našem trgu prav tako dobijo na recept,” nadaljuje Bevc Žuničeva.

Bralec iz Nove Gorice je namreč potožil, da novogoriški pediatri niso navdušeni nad tem, da starši ob kolikah kapljice AD3 zamenjujejo s podobnimi italijanskimi, češ da njihova sestava ni ustrezna. Kot pravi Bevc Žuničeva, od tujih pozna le avstrijske oleovit D3, ki so primerljive kapljicam plivit D3.

Po njenih besedah tudi ni nobenega razloga, da pediater kapljic ne bi zamenjal, če dojenčka mučijo kolike. “Pomembno je, da prejme 400 enot vitamina D na dan,” še pravi. Telo ob njegovi pomoči iz črevesja vsrka minerala kalcij in fosfor ter ju nalaga v kosteh.

AD3 niso krive za kolike

Strokovnih dokazov, da kolike povzročajo prav kapljice AD3, sicer ni. “Res pa je, da začetek jemanja kapljic sovpada s časom, ko se pri dojenčku krči stopnjujejo – to je nekako po šestem tednu,” razlaga pediatrinja. Po njenih besedah ni dovolj, da dojenčka peljemo ven. “V prvih mesecih je vitamina D premalo, poleg tega otroka ne smemo izpostaviti neposrednim sončnim žarkom,” svari.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.