Slovenija
324 ogledov

Otroci telovadijo v razdrapani telovadnici

Telovadnica OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju
1/4
Miran Povalej
Občina Zagorje ob Savi ima že več let ambiciozne načrte za izgradnjo nove telovadnice z bazenom, a sredstev zanjo še nima zagotovljenih. Otroci medtem telovadijo v nemogočih razmerah, župan pa obljublja, da bodo novi prostori zrasli v letu in pol.

Staršem OŠ Toneta Okrogarja v Zagorju je zaradi dotrajane telovadnice prekipelo, zato so na sestanek medse spet poklicali župana Matjaža Švagana"Starši smo v zadnjih letih že večkrat pozvali Občino Zagorje ob Savi k ukrepanju – obnovi matične šole ter izgradnji nove telovadnice, a zaman," so v vabilu na sestanek, ki so ga sklicali zaradi neizpolnjenih obljub, da bodo ob šoli zrasli novi športni objekti, telovadnica z bazenom, zapisali v svetu staršev.

Od leta 1972 ni bila temeljito obnovljena

Na občini priznavajo, da se osnovni šoli, ki jo je med drugim obiskoval tudi Janez Drnovšek, že nekaj let srečuje s težavami zaradi dotrajanih objektov matične šole in telovadnice in poudarjajo, da ji prav zaradi tega zadnja leta namenjajo posebno pozornost. "Tako smo v zadnjih treh letih na in v objektu šole izvedli številne naložbe," poudarjajo pri zagorski občini. A telovadnica na vrsto za obnovo še prišla, saj ima občina ambiciozne cilje, denarja zanje pa (še) nima.

Ravnateljica šole Nataša Grošelj poudarja, da si je za obnovo telovadnice prizadeval že prejšnji ravnatelj. "Že moj predhodnik, ki je bil ravnatelj 18 let, je večino svojega dela posvečal temu, da bi prišlo do obnove starega dela matične šole in telovadnice," je povedala Grošljeva. "Telovadnica je sedaj v stanju, ko to ne more biti več samo želja po novi telovadnici, ampak velika potreba. Telovadnica je dotrajana, grajena je bila leta 1972 in v vsem tem času ni bila deležna temeljite obnove."

V načrtu nova telovadnica, a sredstev še ni

Župan je tokrat obljubil, da bo nova telovadnica stala v enem letu in pol, čeprav sredstev še nima. "Občina Zagorje je znana kot najuspešnejša po pridobivanju tako državnih kot evropskih sredstev, prijavili se bomo na vse razpise, ki bodo na razpolago," je povedal Švagan in obenem dodal, da vse kaže, da se bo morala občina zanesti nase. "V kolikor tega ne bo, imamo rezervni scenarij in občina bo morala iti sama s svojimi sredstvi v obljubo, ki sem jo danes dal pred starši naših otrok."

Na občini so že pred sestankom pojasnili, da k prenovi velike šolske telovadnice niso pristopili, ker je po idejnih projektih za potrebe šole Toneta Okrogarja načrtovana nadomestna gradnja nove šolske telovadnice. "Zaradi načrtovane izgradnje nove šolske telovadnice bi bilo kakršnokoli investiranje v obstoječo telovadnico, ki je predvidena za rušenje, nesmotrno oz. negospodarno," so pojasnili pri občini.

Načrtujejo, da bodo projekte za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo nove šolske telovadnice pri šoli pridobila pred šolskimi počitnicami 2017. "Leto izgradnje telovadnice bo najverjetneje odvisno zgolj od finančnih možnosti občinskega proračuna, glede na to, da tudi v prihodnjih letih s strani ministrstva za izobraževanje ni planiranih sredstev za tovrstne nujne naložbe v šolski prostor," pojasnjujejo pri občini. 

Poudarjajo, da so izven teh načrtov izvedli številne naložbe na najstarejši šolski zgradbi, ki so jo v letu 2014 delno energetsko sanirali, na ovoju stavbe pa v celoti zamenjali stavbno pohištvo in izvedli toplotno izolacijo podstrešja. "Na podstrešju smo uredili novo ustrezno razsvetljavo, zamenjali strešna okna in delno zamenjali dotrajane strešnike," poudarjajo pri zagorski občini. "Z javno zasebnim partnerstvom je šola v letu 2014 dobila novo kotlovnico na lesne sekance."

Malo telovadnico so sanirali

V letu 2015 so pri šoli ukinili greznico in zgradili novo kanalizacijo, šolo pa priklopili na nov centralni kanalizacijski sistem. "Zaradi boljše funkcionalnosti šole smo v letu 2015 v prostorih garderobe uredili novo jedilnico, staro  pa preuredili v garderobne prostore, ki smo jih na novo opremili s  premičnimi garderobnimi omaricami," poudarjajo pri OZ. "V posameznih učilnicah smo v letošnjem letu sanirali stropove, uredili nove elektroinštalacije in ustrezno razsvetljavo."

Dodajajo, da so v letošnjem letu izvedli sanacijo male šolske telovadnice. "Telovadnico smo toplotno in hidroizolirali, odstranili stenske lesene obloge in v telovadnici zamenjali tlak," so zapisali. "V letošnjem letu je pri šoli načrtovana še hidroizolacija zunanje stene male telovadnice, ki bo zaključena do konca meseca novembra 2016."  

Državnih sredstev za deset projektov

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič pojasnjujejo, da je Občina Zgorje ob Savi prijavila investicijo v OŠ Toneta Okrogarja na zadnji razpis MIZŠ leta 2011 in se uvrstila na 18. mesto prioritetnega vrstnega reda. "Skladno z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi MIZŠ je bilo izbranih deset prvo uvrščenih investicij v osnovno šolstvo," pojasnjujejo pri ministrstvu in dodajajo, da je kandidiralo 87 občin oziroma projektov, za sofinanciranje pa je bilo izbranih deset. 

Dodajajo, da so glede na število prijav in prijavljenih projektov potrebe po prenovi osnovnošolskih objektov še velike. "Občine bodo lahko kandidirale na naslednjem razpisu MIZŠ, ki bo načrtovan po izteku sofinanciranja projektov iz trenutnega programa sofinanciranja, predvidoma leta 2019," razlagajo pri ministrstvu. 

Za investicije okoli 20 milijonov

Na zadnjem razpisu je bilo za investicije v osnovnošolske objekte namenjenih 13.085.093, v objekte predšolske vzgoje pa 7.406.160 evrov sofinancerskih sredstev. V zadnjih letih je MIZŠ sofinanciralo novogradnje oz. ekonstrukcije na OŠ Litija, OŠ Toma Brejca Kamnik s telovadnico, OŠ Luisa Adamiča Grosuplje (PŠ Kopanj), OŠ Tržišče Sevnica s telovadnico, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina s telovadnico, OŠ Planina pri Sevnici s telovadnico, Glasbena šola Slovenj Gradec. Do leta 2019 bodo sofinancirane še investicije v OŠ Neznanih talcev Dravograd PŠ Trbonje, OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad in Glasbeno šolo Slovenske Konjice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:48 17.november 2016.

    od 91 leta dalje prav nobenemu v tej preljubi Sloveniji ni kapnilo niti na kraj misli da bo treba kaj vložit in ne samo čakat da pade iz lufta in ni nič drugega kot do amena pokrast vse kar je ...prikaži večje dobrega in prodat ,to je slovenski nacionalni šport zgleda v vseh pogledih.Le nekaj pametnih je ampak v manjšini zato ne pride do nobenega poboljšanja,ker te takoj odpikajo

  • Ferluci 10:58 17.november 2016.

    Nesposobna ravnateljica. Z neznatnimi sredstvi in malo volje hišnika bi takšno stvar lahko vsak bedak z zelo malo truda zadovoljivo saniral.

  • Dixon 10:36 17.november 2016.

    Čestitke ravnatelju/ici, da se v XY letih ni malo bolj zborbala za telovadnico in za javna sredstva. Ne kurčite tukaj čez Mirota, ker on je na stolčku šele nekaj let...