Slovenija
157 ogledov

Otroci trajni invalidi zaradi petard

posledice petarde
1/3
Manuel Hahn
S petardami in drugimi pirotehničnimi izdelki se največkrat poškodujejo najstniki.

Uporaba petard je v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, vseeno pa zaradi njihove uporabe in neustrezne uporabe drugih pirotehničnih sredstev še vedno beležimo primere poškodb, zaradi katerih so mnogi  zaznamovani za vse življenje. "Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje, kot pred poškodbo," opozarja Simon Herman iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Najbolj ogroženi so najstniki

"Veseli nas, da zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada. Zagotovo je zelo pomembno ozaveščanje, zato vas za pomoč prosimo tudi letos. Mladi med 11 in 20 leti ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, in vemo, da njihovi starši pa spremljajo medije. Zato so naša opozorila namenjena prav njim," poudarja Herman.

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami s pirotehničnimi sredstvi, od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic vse prevečkrat pa tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke s hudimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so lahko zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi kasneje. 

Otroci invalidi zaradi petard

Pri otrocih so velikokrat poškodovani rastni stiki kosti. "Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se vse življenje nato spopadajo psihofizičnimi posledicami," pravi Uroš Ahčan,  predstojnik  KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC Ljubljana. Tam  da dežurna služba deluje 24 ur na dan, usposobljeni strokovnjaki take poškodbe tudi zanjo oskrbeti, ne pa povsem sanirati.

Trajne okvare sluha

Neustrezna raba pirotehničnih sredstev lahko vodi tudi do okvar sluha. "Na Kliniki za ORL in CFK se ob prelomu vsakega leta in nekoliko redkeje med letom srečujemo s primeri, ko je zaradi poka pirotehničnega sredstva prišlo do okvare sluha. Ob zvokih zelo velike jakosti lahko pride tudi do raztrganine bobniča. Večkrat pa imamo opravka z okvaro notranjega ušesa, kjer je čutilo za sluh," razlaga Iztok Fošnarič iz Klinike za  otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana. Kljub standardni terapiji ob nenadni naglušnosti je bitka nemalokrat izgubljena, saj lahko pride do nepovratnih okvar na celičnem nivoju, na katere težko vplivamo. "Zaradi slednjega je prav gotovo preventiva tista, s katero lahko storimo največ," je poudaril.

Še vedno je problematična uporaba pirotehničnih sredstev v nasprotju z navodili proizvajalca, lastna izdelava ali predelava, uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih ter uporaba izdelkov, kupljenih na črnem trgu, je opozoril  Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije GPU. "Policisti namenjamo posebno pozornost problematiki uporabe pirotehničnih sredstev, predvsem tam, kjer prihaja do večje uporabe pirotehničnih izdelkov, katerih glavna značilnost je pok. Pri tem zoper kršitelje ustrezno ukrepamo," dodaja Jug.

medo | Avtor: Policija Policija

 

Komentarjev 2