Slovenija
30 ogledov

Otroci v fekalijah in plesni

1/2
Žurnal24 main
V učilnicah stoji voda, plesen, hodnike so zalile fekalije, kletne prostore so zato "evakuirali" – predstavnik ministrstva za šolstvo je lahko videl in zavohal, v kakšnih razmerah delajo na Osnovni šoli Litija.

Šola, o kateri vsi govorijo v presežnikih – po številu odličnjakov spada v vrh, prav tako po številu priznanj, celo iz Evrope so se prišli na lastne oči prepričat, kako lahko v šoli, v kateri poteka redni in prilagojeni program, sobivajo otroci obeh programov.

A fizična podoba šole je vse prej kot bleščeča, in ker je občina gluha, so predstavniki šole in staršev, kot pravijo, na obisk poklicali ministrstvo za šolstvo.

Močvirje
Direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Vinko Logaj si je lahko ogledal klet, kjer je v nekaterih učilnicah še septembra potekal pouk. Tudi sam je nekoč učil na tej šoli. "Pred 20 leti sem v tej učilnici učil tehniko," se je spominjal Logaj.

Po tleh stoji voda, parket gnije, ponekod ga sploh ni več, povsod poganja zelena plesen. Na električno napeljavo je kapljala voda, kar je pripeljalo tudi do manjše nesreče, hodnike je zalila fekalna voda, v zraku je neprijeten vonj po puščobi in gnilobi. Ključi za eno izmed omar, ki je še v kleti, so zarjaveli.

Zaradi tega je razumljivo, da so se na šoli raje odpovedali kletnim učilnicam in otroke stisnili v višja nadstropja stare stavbe. "Poskrbeti smo morali za zdravje otrok," pravi ravnateljica Gabrijela Hauptman . Tukaj res ni gnilobe in fekalij, a je Zavod za zdravstveno varstvo ugotovil, da je v zraku količina spor in plesni krepko presežena. "Onesnažen zrak prodira iz kletnih prostorov navzgor," pojasnjuje predstavnica staršev Jelka Jantol . Tudi njena hčerka ima hude zdravstvene težave. Okolje je vse prej kot prijazno za pljuča. Še najbolje bi bilo, če bi otroci nosili zaščitne maske.

Sanacija ali rušenje?
Klavrna podoba in finančni izračuni kažejo, da bo prej kot sanacija v poštev prišlo rušenje in postavitev nove šole.

Ministrstvo za šolstvo je pripravljeno priskočiti na pomoč, a se bodo morali najprej pomeniti z vodstvom občine, ki je razočaralo starše in šolo. Vsa njihova opozorila niso zalegla, čeprav na občini trdijo, da so bili šele zdaj obveščeni o težavah v šoli. Ko smo jih v ponedeljek poklicali, nam je direktorica občinske uprave Tatjana Kržišnik povedala, da že imajo rešitev za gnilobo, plesen, fekalije in zamakanje – šolo bodo čez počitnice temeljito prezračili in prebelili nekatere prostore.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.