Slovenija
419 ogledov

Otroci v vojski

Vojaški tabor za otroke
1/13
Maja Kalan
V vojašnici v Kranju so se otroci danes preizkusili v nekaterih veščinah, že prej pa so z inštruktorji po Sloveniji preživeli teden dni.

Vojaški tabor za otroke | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan
"Mogoče bi postal pilot letala. Sicer pa veterinar," nam je po 6-dnevnem taboru za otroke, ki ga je letos prvič organizirala Slovenska vojska (SV) v sodelovanju z Mestno občino Kranj povedal 13-letni Aleš. Najbolj so mu bila všeč zračna plovila - helikopterji in avioni pri Novem mestu, kjer so obiskali vojaško letališče.

Pobuda za tabor za otroke iz socialno ogroženih družin je nastala novembra lani, ko je načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič obiskal Mestno občino Kranj in sta se z županom Mohorjem Bogatajem dogovorila, da ga uresničijo v poletnih mesecih. "Tabor je organiziran v dveh skupinah po teden dni: začeli smo s 3. julijem in končali danes, 17. julija. Prva skupina je štela 25 otrok, druga pa 21," je pojasnil polkovnik Milan Žurman iz logistične brigade SV. 
Vojaški tabor za otroke | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan


Vojska se tako želi bolj povezati s civilno družbo, pomagati socialno ogroženim, širiti znanja vojske, hkrati pa so otroke popeljali po vseh Sloveniji: od vožnje s tanki v Pivki, ogleda delovanja zdravstvene enote, danes pa so se z inštruktorji v vojašnici Petra Petriča v Kranju nekaterih veščin učili tudi pred fotografskimi objektivi in kamerami.

Vojaški tabor za otroke | Avtor: Maja Kalan Maja Kalan
Nika, ki je zaključila 8. razred osnovne šole, pravi, da je v taboru spoznala več zanimivih stvari, kot jih je pričakovala. "Fantom je bila najbolj všeč vožnja s tankom ali pa mogoče, ko so razstavljali pištole, meni pa je bilo najbolj zanimivo, ko so nas v vojašnici v Novem mestu naučili, kako se daje umetno dihanje in masaža srca," je povedala.

Komentarjev 9
  • dragec 08:00 18.julij 2013.

    Dejstvo je, da mladina nima primerno mesto za počitnice. Mladoletnike militirizirati je neprimerno. Če se kot polnoletne osebe odločajo za vojsko - to je njuhov problem. Žurmanček svoje mlade gorenče nej rajši pelje na Debeli rtič, normalno na stroške Dobrana in svoje.

  • zavesten 21:27 17.julij 2013.

    torej,žurmnu če ne bo vrata izpod glave razneslo bo še tako dolgo lahko poveljnik kot bo ata ljubljanski šef.je pa primat edine vrste,samo da dobi 4300 neto eur....tudi da izkorišča otroke...

  • zavesten 21:07 17.julij 2013.

    domov si ga pelji,ata jankoviča,čevapčiča..