Slovenija
104 ogledov

Otroci z ulice in iz bogatih vil

Slovenija 20.01.14, Osnovna sola Cirila Kosmaca, Piran, foto: Suzana Kos Suzana Kos
Učencev ni. Kljub združevanju razredov.

"Če so težave, jih rešujemo, imamo tudi preventivne programe. Razred mora delovati kot skupnost, s kom se družijo otroci po pouku, pa ni naša stvar," pravi Zlata Milič, ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Cirila Kosmača Piran. Preverjali smo, ali se v komunikaciji med otroki res pojavljajo težave in ali so zato na pomoč poklicali zunanjega svetovalca. Po nekaterih izjavah naj bi se tudi zaradi določenih predsodkov več staršev odločilo, da svoje otroke po šolanju v portoroški podružnici raje kot v Piran vpišejo v šolo v Luciji.

"Piranski otroci so otroci ulice, iz socialno šibkejših okolij, medtem ko portoroški prihajajo iz razkošnih vil. To sta povsem druga svetova. Res je tudi, da je v Piranu veliko prebivalcev tuje narodnosti, a težavo bi morali reševati sistemsko na ravni ministrstva," ocenjuje predsednik Krajevne skupnosti Piran Davorin Petaros.

Včasih po pet razredov

"V piranski šoli je res vse manj učencev. Dejstvo je tudi, da je v Piranu vse manj mladih družin z otroki. Je pa to tudi socialno šibkejše okolje, kar kaže podatek, da občina daje podobno število subvencij za obroke in letovanja tako piranski kot lucijski šoli, s tem, da ima ta precej več učencev, torej je delež otrok s subvencijami v Piranu večji," razkriva Lada Tancer s piranske občine.

OŠ Cirila Kosmača ima v Portorožu svojo podružnico, v kateri poučujejo do četrtega razreda, nato pa se otroci vpišejo ali v Piran ali Lucijo. V piranski OŠ je bilo pred leti v posamezni generaciji tudi po pet razredov, letos pa je po podatkih šolskega ministrstva v četrtem, šestem in sedmem razredu učencev le za po en razred.

Komentarjev 14
  • Alexei 09:47 06.marec 2015.

    Važno, da te italijanščina in nemščina ne motita, a ne?

  • Aleks Lovrič Petrič 21:03 21.januar 2014.

    To da so piranski otroci iz socialno šibkejših okolji sploh ni res (ne bom rekel da so vsi premožni ker to ni res ampak niso niti vsi revni) to pravim ker sm tudi sam živel v Piranu in približno vem kako je.

  • modrec 13:32 21.januar 2014.

    Nisi dojel da je bilo mišljeno na starše. Sedaj veš.