Slovenija
27 ogledov

Otroci zbolevajo za okužbo dihal

V času povečanega števila respiratornih okužb zdravniki še posebej odsvetujejo k Žurnal24 main
Od začetka novembra na otroških oddelkih klinike za infekcijske bolezni ter na pediatrični kliniki zdravijo večje število otrok z bronhiolitisom. Najboljša zaščita je preventiva, poudarjajo zdravniki.

Tatjana Mrvič, specialistka pediatrije, je povedala: "Gre za okužbo dihal, zaradi katere vsako zimo v bolnišnici zdravimo veliko otrok, zlasti tistih, ki so mlajši od enega leta ali imajo kronično bolezen pljuč oziroma srca."

Strokovnjakinja poudarja, da se je letošnja sezona teh okužb začela zelo zgodaj, tako da zlasti v naslednjih dveh mesecih pričakujejo veliko obolelih. "Ker gre za virusno okužbo, na razpolago ni specifičnih zdravil. Otroci dobijo le simptomatsko terapijo, veliko jih potrebuje dodatek kisika, najbolj bolni pa se zdravijo v enoti za intenzivno terapijo," dodaja.
 
Najpomembnejša preventiva
Ta je po besedah Mrvičeve pomembna predvsem za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč. "Pri teh otrocih je lahko potek bolezni težji in večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici," poudari.

Starši dojenčkov, ki imajo doma sorojence, ki obiskujejo vrtec, se morajo zavedati, da starejši sorojenci prinesejo RSV iz vrtca. Prav tako lahko okužbo najmlajši dobijo v nakupovalnih središčih, na množičnih prireditvah ali od bolnih obiskovalcev. "Prav zato želimo starše opozoriti, da je, če imajo dojenčka, mlajšega od treh mesecev, smiselno imeti tudi starejšega sorojenca v domači oskrbi, ter naj se z otroki izogibajo zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi. Poostriti je treba tudi higieno – redno umivanje rok, uporaba robčkov za enkratno uporabo," je ob koncu pogovora povedala zdravnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.