Slovenija
43 ogledov

Otrok ne izpostavljajo

menza Dejan
Šolska prehrana. Med neplačniki veliko takih, ki niso socialno ogroženi. Po grožnji z izterjavo večina plača.

"Velikih dolžnikov, ki šolske prehrane ne plačajo tudi več let, je okoli deset, tistih, ki spustijo kakšen mesec, pa od 20 do 30," razlaga Irena Rozman, ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Miška Kranjca v Ljubljani.

Dolgotrajni neplačniki šoli dolgujejo med 600 in 2.000 evri, mednje pa po besedah ravnateljice spadajo tako starši iz socialno ogroženih družin kot tisti – teh je več –, ki menijo, "da mora šola za otroke tako ali tako poskrbeti". "Z velikimi dolžniki smo imeli razgovore in z vso socialno občutljivostjo naredili neke vrste načrt odplačevanja do konca šolskega leta, sicer bomo šli v izterjavo. Od desetih, ki so se zavezali, da bodo dolg obročno odplačevali, se tega držita le dva," razlaga Rozmanova in dodaja, da šola vsem, ki so res v slabem finančnem položaju, omogoči brezplačna kosila. 


Finančno nerazsodni

"Med neplačniki se povečuje število tistih, ki ne morejo plačati iz materialnih razlogov, vedno pa obstaja skupina tistih, ki ne plačajo zaradi svoje finančne nerazsodnosti, torej zato, ker ne znajo razporediti svojih financ," razlaga Anton Butolen iz OŠ Žetale. Staršem pošiljajo opomine, otrok pa javno ne izpostavljajo. "Staršem neplačnikom pošljemo dva opomina ali več, povabimo jih tudi na dodatne pogovore. Če to ne zadošča, pošljemo opomin pred izterjavo. V večini primerov starši, ko dobijo tak opomin, plačajo takoj," razlaga ravnatelj Drago Skurjeni iz OŠ Destenik-Trnovska vas.

Subvencija kosila redka

Šolo v Žetalah obiskuje 98 učencev, osem jih ima brezplačno kosilo. "Zaradi nizkih cenzusov so le redki, ki imajo kosilo subvencionirano. Ker je veliko vozačev in so v šoli brez kosila do popoldneva, jim šola vsak dan nudi brezplačna kruh in sadje," pravi Butolen.

"Vsekakor bi bilo bolje, če bi bili cenzusi za subvencijo kosila višji; šola bi imela z neplačniki zagotovo manj dela," meni Skurjeni. Od 320 otrok na OŠ Drestrnik-Trnovska vas ima subvencionirano prehrano 150 učencev. "Naloga staršev, ki imajo težave s plačevanjem, je, da na to opozorijo šolo, velikokrat dolgove pokrijemo tudi iz sredstev sklada in s pomočjo Zveze prijateljev mladine Slovenije," dodaja Skurjeni.

Komentarjev 4
  • Johan Spohan 15:28 11.marec 2014.

    Poslanci v parlamentu pa niso obvezni da kandidirajo za to nedelo, ampak imajo žretje za bagatelo.

  • Pepe007 14:44 11.marec 2014.

    Saj bo minister Pikalo rešil problem neplačnikov. Konec koncev se je pohvalil, da mednje sodi tudi sam.

  • erikkk 14:22 11.marec 2014.

    Jst pa misli da če je otrok obvezen hodit v šolo s strani države, potem bi morala bit država tista ki bi financirala kosila in malice. Drugače je to videt kot vsiljen strošek vsakemu staršu zaradi oveznega šolanja otrok ..