Slovenija
25079 ogledov

Otrok se je poškodoval na igralih v lokalu, kdo nosi odgovornost?

igrala Profimedia
Otrok se poškoduje na igralih gostinskega lokala, kjer je navedeno, da je uporaba igral na lastno odgovornost. Kakšna je v tem primeru odgovornost gostinca?

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V naši rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Sem gostinec in imam za vas vprašanje: Zanima ne, kakšna je moja odgovornost v primeru, če se otrok poškoduje na igralih, ki jih imam v okviru mojega gostinskega lokala. Zanima me, ali napis "Uporaba igral na lastno odgovornost" kaj vpliva na izključitev moje odgovornosti v primeru nastale poškodbe.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Naj že uvodoma poudarim, da je odgovornost gostincev za tovrstno škodo predmet prisilnih predpisov in se je ne da prostovoljno izključiti ali omejiti. Odgovornost gostinca v primeru poškodbe otroka na igralih se sicer presoja v skladu s pravili o subjektivni (krivdni) odškodninski odgovornosti.

To pomeni, da bi odgovarjali za poškodbo otroka, ki bi se pripetila na igralih le v primeru, če bi vam bila dokazana krivda (denimo malomarnost pri vzdrževanju igral). Taka malomarnost bi denimo bila, če igral ne bi redno vzdrževali, če ne bi pobrisali vode ali olja z njih, če ne bi vzdrževali površine, na kateri igrala stojijo ipd.

V nasprotnem primeru, če bi se torej izkazalo,da ste vestno vzdrževali igrala in vam tudi sicer ne bi mogli očitati malomarnosti, a bi se otrok vseeno poškodoval ob njihovi uporabi, pa bi bila vaša odškodninska odgovornost izključena v tem primeru bi govorili o pomanjkljivem nadzoru staršev (oz. drugih skrbnikov) nad otrokovim ravnanjem.

V javnosti so se pojavljala tudi nekatera stališča, da je gostinec v primeru poškodbe otroka na igralih, ki jih ima v svojem gostinskem lokalu, objektivno odgovoren (torej ne glede na krivdo, ampak na osnovi domneve vzročnosti, ker naj bi igrala predstavljala nevarno stvar), vendar pa je sodna praksa zavzela jasno stališče, da to ne drži.

Kar se tiče vašega napisa "Uporaba igral na lastno odgovornost", ta nima nobenega pravnega pomena, saj ne vpliva na obstoj vaše morebitne odgovornosti za nastalo poškodbo otroka in jo ne izključuje ali omejuje. Kot sem omenil že zgoraj, se ta namreč v celoti presoja upoštevajoč pravila o gostinčevi krivdni odgovornosti za nastalo poškodbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.