Slovenija
100 ogledov

Otrok skoraj umrl

rojstvo, porod, dojenček Žurnal24 main
Porod doma. Dojenčka, rojenega na domu, so morali oživljati. Pomoč k sreči pravočasna. 
Babice iz Avstrije. “Ne vemo, kdo je vodil porod,” pravijo na UKC Ljubljana, so pa dogodek prijavili policiji.

V Ljubljani je ta teden pri porodu doma prišlo do resnih težav, so povedali na tiskovni konferenci v Kliničnem centru. "Šlo je za težave z otrokom. Med porodom mu je zmanjkalo kisika, zato ga je bilo treba reanimirati," je povedala predstojnica Tanja Premru Sršen in dodala, da se je k sreči končalo dobro.

Rojevanje doma pri nas, kot je znano, še ni zakonsko urejeno. "Stroka se zavzema, da bi nosečnice v Sloveniji rojevale v porodnišnicah. Porod na domu v Sloveniji je strokovno in organizacijsko tako organiziran, da ne more nuditi dovolj varnosti porodnici in dojenčku," pravi predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v Porodnišnici Ljubljana Tanja Premru Sršen.

Nizozemske vodijo

Porodi doma v tujini. Porodov na domu je v Evropi malo.

Največ jih je na Nizozemskem, kjer doma rodi 23 odstotkov žensk. V Avstriji in Veliki Britaniji ter na Irskem in Švedskem doma rodi od 1,5 do 3 odstotki porodnic.

V Nemčiji so porodi doma delno kriti iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Babiški porod

Rojevanje na posebnih babiških oddelkih, vendar še vedno znotraj ustanove, ki zagotavlja optimalno varnost, je načrt, ki se ga lotevajo na ministrstvu za zdravje, da bi se rojevalo v “prijaznejšem in bolj osebnem okolju”.

To je ena izmed možnosti, bi pa želeli še druge, kot so porodni centri in seveda porod doma, pravi Irena Šimnovec, predsednica društva Naravni začetki.

"Ministrstvo za zdravje stoji za stroko ne glede na to, da se v javnosti pojavljajo pritiski, da bi se rojevanje doma omogočilo," dodaja Janez Remškar iz ministrstva za zdravje, kjer pripravljajo okvirje za tako imenovani babiški porod − porod, ki bi ga v posebnih prijaznejših babiških enotah v okviru zdravstvene institucije vodila babica.

V zvezi z dogodkom je zdravstveno osebje podalo ovadbo na ljubljansko policijo, kjer so nam to potrdili in povedali, da informacije še zbirajo.

Ne mislijo na varnost
V državi, v kateri je porod na domu zakonsko in sistemsko podprt, bi tej nosečnici porod doma ginekologi najverjetneje prepovedali. “Selekcija zdravih nosečnic, ki lahko rodijo doma, se naredi že v zgodnji nosečnosti,” pravi Anita Prelec, vodja medicinskih sester v porodnem bloku. V Sloveniji porodi doma tako zakonsko kot sistemsko niso urejeni.

“Pri nas se ženske za porod doma odločajo po lastnem navdihu, ne pa na podlagi meril, ki bi zagotavljala varnost poroda na domu,” pravi Premru Sršenova. Glavna merila so zdrava nosečnica, strokovna babica in možnost hitre intervencije, če nastane zaplet.

Gre za drugi letošnji zaplet pri porodu doma. Februarja so na Jesenicah rešili porodnico, ki je po porodu doma skoraj umrla zardi obsežne poporodne krvavitve. Pri porodu doma je pomagala avstrijska babica Ursula Walch, ki se je na zaplet odzvala ustrezno.

Brez nadzora
Prav ta babica pa je v Sloveniji trenutno edina registrirana izvajalka porodov na domu. Vodila naj bi porod ali dva na mesec, po neuradnih podatkih pa ji je za porod treba plačati 900 evrov in pokriti stroške prevoza. “Vse drugo se dogaja na črno,” ugotavljajo na ministrstvu.

“Evropska zakonodaja nam preprečuje, da prepovemo prihod babic iz tujine,” pravi Janez Remškar z ministrstva za zdravje. “Menim, da so babice iz Avstrije strokovno usposobljene, toda problem je, da rojevanje ni del sistema,” pa pravi Irena Šimnovec, predsednica društva Naravni začetki, in dodaja: “Porodnišnice bi morale biti pripravljene sodelovati, skleniti dogovor z babicami, ki delujejo na njihovem območju.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.