Slovenija
61 ogledov

Otroka po obisku zbolela

zavetišče za živali mediaspeed
Maribor. Zaradi suma na mikrosporijo mariborski azil za živali začasno zaprt.

"Odredili smo začasno popolno zaporo Zavetišča za živali Maribor, saj obstaja sum izbruha mikrosporije," so včeraj sporočili s Snage, ki upravlja mariborski azil za živali.

Dva otroka okužena?

Zavetišče je zaradi visoke stopnje prenosljivosti bolezni med živalmi in z živali na človeka po navodilih Veterinarske bolnice Maribor začasno zaprto za javnost. Na Snago sta se obrnili dve mami, ki sta po obisku zavetišča pri svojih otrocih opazili kožne spremembe.

"Vse obiskovalce zavetišča opozarjamo, naj bodo pozorni na kožne spremembe in ob teh takoj obiščejo osebnega zdravnika. Bolezen je ozdravljiva, vendar ob zdravniški pomoči," so pozvali v zavetišču.

UKC obravnaval primere

Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor ob našem klicu niso bili seznanjeni s pojavom mikrosporije in začasnem zaprtju zavetišča. Karl Turk, predstojnik Centra za epidemiologijo ZZV Maribor, je za Žurnal24 povedal, da so jih z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor že obvestili o nekaj novih primerih mikrosporije.

"Ker nismo bili seznanjeni z izbruhom v azilu, ne vemo, ali so ti novi primeri povezani z njimi," je dodal Turk.

Mikrosporija je nadležna predvsem pri otrocih. Pojavijo se izpuščaji in lahko sledi izpadanje las. "Osebni zdravnik okuženim po navadi predpiše mazilo, ki ublaži simptome. Okužba ni nevarna, je pa lahko trdovratna," je dodal Jernej Dolinšek, specialist pediatrije v UKC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.