Slovenija
15 ogledov

Otroka vozili na polici

(Foto: naš bralec) Žurnal24 main
Če smo pred kratkim objavili fotografije nemogočih staršev iz tujine, je tokratna fotografija kar iz Slovenije. Vse skupaj bi se lahko končalo s smrtjo otroka.

Bralec je nekaj po 23. uri v Celju na Kidričevi cesti posnel avtomobil pred seboj, v katerem so odrasli pustili, da je otrok ležal na zadnji polici, namesto da bi bil privezan.

Poklicali smo inštruktorja varne vožnje Braneta Küzmiča, ki nam je povedal, da bi otrok v primeru naglega zaviranja pri le 50 kilometrih na uro najverjetneje umrl. Poleg tega bi ga sunek vrgel na prednja sedeža, kjer bi padel na voznika in tako bi lahko umrli vsi v avtomobilu. Že v primeru zaviranja pred semaforjem bi otrok padel na zadnji sedež.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ne gre le za otroka, na zadnji polici ne smemo imeti ničesar," pravi Küzmič. Dežnik na zadnji polici nas lahko med naglim zaviranjem pri hitrosti od 60 do 70 kilometrov na uro ubije. Če pa potniki na zadnjem sedežu niso privezani, lahko pri tej hitrosti in zaviranju ob udarcu polomijo voznikov in sovoznikov sedež ter ubijejo še oba pred sabo.  

"Zgoščenka, ki prileti v nas med naglim zaviranjem pri hitrosti 200 kilometrov na uro, nam odseka glavo," pravi Küzmič.

Kot pravi Küzmič, je nevarno tisto, kar je zadaj. Tam ni zračnih blazin, ki bi nas varovale. Tudi lastniki karavanov morajo zato poskrbeti, da imajo vse predmete, ki jih vozijo v zadnjem delu, prekrite in zaščitene z mrežo, če nimajo posebne predelne stene.

Policija: najverjetneje  le globa
Poklicali smo tudi na policijo, kjer nam je tiskovni predstavnik Leon Keder povedal, da bi policisti potnike v avtomobilu zagotovo kaznovali zaradi neuporabe varnostnega pasu.  Kazen je 120 evrov. To se zgodi najpogosteje.

Če bi policisti presodili, da je otrok ogrožen, pa bi lahko primer predali tožilcu, ki bi presodil, ali gre za kaznivo dejanje ogrožanja varnosti v cestnem prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.