Slovenija
16 ogledov

Otroka z rakom poskusno zdravili brez privoljenja

Onkološki inštitut se že od samega začetka sooča s številnimi težavami, ki močno Žurnal24 main
Onkološki inštitut je eksperimentalno zdravil otroka brez privoljenja staršev. Ker zdravniška zbornica kljub napotilom ministrstva strokovnega nadzora tam ni izvedla, ni znano, kako razširjena je tovrstna praksa.

Komisija je pri lanskem upravnem nadzoru onkološkega inštituta (OI) ugotovila, da so otroka leta 2010 z rakom zdravili z eksperimentalno metodo brez privoljenja staršev, inštitut pa trdi, da je bila metoda rutinska, poroča Delo. Na inštitutu naj bi celo poskušali diskreditirati oba zdravnika v komisiji, češ da sta zaradi "starih zamer" pristransko ocenjevala delo OI.

A iz zapisnika Konzilija za maligne melanome naj bi bilo razvidno, da so bolniku z rakom, ki je bil v času zdravljenja še otrok, izbrali kombinacijo dveh zdravil za zdravljenje raka – dakarabazin in cisplatin –, saj naj bi skupaj učinkovali bolje kot vsako posebej. Takšna kombinacija pa je še premalo raziskana, zato jo že od leta 2004 za zdravljenje pacientov odsvetujejo, razen v strogo nadzorovanih kliničnih študijah, ki jih dovoljujejo tudi etične komisije, še piše časnik. Po mnenju njihovih sogovornikov pa ima takšno zdravljenj lahko hude stranske učinke.

Ministra seznanjena

S poročilom o upravnem nadzoru OI sta bila seznanjena tako prejšnji minister Dorijan Marušič kot tudi zdajšnji Tomaž Gantar, ki sta sicer po zakonu dolžna vsak sum kaznivega dejanja, ki ga opazita med opravljanjem svoje dolžnosti, prijaviti policiji.

A očitno tega nista storila, piše Delo, ministrstvo za zdravje je za strokovni nadzor nad OI, ki bi potrdil ali ovrgel ugotovitve komisije, pooblastilo le zdravniško zbornico.

Tej je OI poslal dopis, v katerem so med drugim zapisali, da je bil bolnik deležen standardnega zdravljenja in da je to razvidno iz zapisnika konzilija, ki so ga predložili. Zbornica je tako le na podlagi izjave preiskovanca sklenila, da strokovnega nadzora ne bo izvedla.

Ministrstvo za zdravje pa, kot še poroča časnik, odločitve zbornice prejšnji teden še ni dobilo. Tako še vedno ni znano, kako razširjena je praksa eksperimentalnih zdravljenj na OI brez privoljenja ali celo vednosti pacientov.

Komentarjev 2