Slovenija
22 ogledov

Otrokom hrano čez rok

Na Osnovni šoli Bršljin so malico pripravljali tudi iz živil s pretečenim rokom. Žurnal24 main
Šolska malica. Na bršljinski osnovni šoli so učenci uživali hrano s pretečenim rokom uporabnosti.

Novomeško območno enoto Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije so v petek anonimno obvestili, da na Osnovni šoli (OŠ) Bršljin učencem delijo hrano, ki ji je pretekel rok uporabnosti. Podobno prijavo so prejeli v torek popoldne.

Plačali bodo kazen

Nadzor je reden
Zdravstveni inšpektorat. Vsak objekt pod njihovim nadzorom imajo v računalniškem programu. “Glede na oceno tveganja ga uvrstimo v rang od ena do tri. Objekte v rangu ena na primer pregledujemo na devet mesecev,” je pojasnila Černetova. Tako v njih redno izvajajo inšpekcijski nadzor. Same prijave pa so odvisne od obdobij. “Ena prijava po navadi sproži drugo. Tudi v tem primeru to pričakujemo,” je izpostavila.

Z zdravstvenega inšpektorata so se zato že v petek odpravili na bršljinsko šolo in pri pregledu našli živila s pretečenim rokom, in sicer žitne kosmiče, začimbno mešanico za golaž, lazanjo, testenine in vanilin sladkor, je povedala inšpektorica Vlasta Černe. Ugotovila je tudi, da so učenci dan prej za malico dobili čokoladni puding, ki mu je rok uporabe potekel že 25. februarja. “Vendar o tem, da bi imel zaradi tega kateri od otrok posledice, nismo bili seznanjeni, dobili nismo nobene informacije ali dodatne obrazložitve,” je pojasnila in dodala, da so v skladu z zakonodajo odredili takojšnjo prepoved uporabe in prometa z živili s pretečenim rokom. “Glede na to, da uporaba in promet z živili s pretečenim rokom predstavljata prekršek, smo oziroma bomo v nadaljevanju izvedli tudi prekrškovni postopek, kar v danem primeru pomeni odločbo o prekršku z globo zoper pravno osebo, to je OŠ Bršljin, in tudi zoper odgovorno osebo pravne osebe,” je pojasnila.

Brez vnovične kršitve
Včeraj so na šoli opravili vnovični pregled, saj so jih prejšnje popoldne spet anonimno obvestili, da naj bi kuharice sporna živila še naprej uporabljale pri kuhanju. Kot je povedala Černetova, so po izjavah vodje kuhinje, ravnateljice in navzočih kuharic v petek po odhodu inšpektorice sporna živila shranili v kartonsko škatlo in jo odvrgli v zabojnik za odpadke, škatlo pa so včeraj na zahtevo inšpektorice poiskali in ji jo tudi pokazali. “Poleg tega smo preverili jedilnik za ponedeljek in torek. Na njem živil, ki so bila izločena, ni bilo,” je še pojasnila.

Več v prihodnjih dneh

2.086 evrov kazni je inšpektorica naložila šoli.

Včeraj je šolo obiskal tudi šolski inšpektor. Kaj je ugotovil, bo znano v prihodnjih dneh, so sporočili z ministrstva za šolstvo in šport. Sestal se je tudi svet staršev. Kaj so dorekli, bo znano danes. Ravnateljica Martina Picek pa je bila za medije včeraj nedosegljiva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.